Šesti dan Festivala Fedra BiH Bugojno

http://www.janj.ba/bs/article/80/grijanje-na-briket-sta-je-zapravo-briket

Gradsko pozorište Trebinje odigralo je predstavu „Jedan sluga, a dva gospodara“. Adaptaciju i režiju potpisuje Željko Milošević. Komediju Il servitore di due patroni Carlo Goldoni je napisao 1745. godine po obrascu commedije del arte. Radnja uključuje ljubomoru, sukob starih i mladih, ljubav i preljubu, i danas popularne teme. Commedia ima korijene u improvizaciji, a to je zadržano i u predstavi, gdje likovi komunicira s publikom, poziva ih na saradnju i pita ih za savjet. Zaplet se temelji na nemogućoj misiji, istovremenom služenju dvojici nadređenih, koji ne znaju jedan za drugoga, što omogućuje razvoj brojnih humorističnih situacija koje podrazumijevaju zabunu, laž i prevare.

Omladinska scena DP Eko Art Bugojno je izvela predstavu „Kut i ja“, a voditeljica procesa bila je Sanja Krnjajić. Predložak predstave „Kut  i ja” je nastao kroz nekoliko mjeseci intenzivnog rada u dramskim radionicama 2018/2019. godine.

„U procesu propitujemo sebe. Ko smo? Kakvi smo: teški, lagani, obojeni, zatvoreni, ispunjeni ili pak sasvim prazni… Otvaramo li se nekome, koje su naše priče? I, iznad svega, koje su MOJE vrijednosti.  Snaga mojih uvjerenja naspram distopične stvarnosti i svakodnevni izbor: kako ostati dosljedni sebi naspram amoralnosti i besmislene društvene zbilje. Neminovnost nesklada. I izbora.“- pojašnjavaju iz Eko Arta.

Sutra je na programu bugojanska predstava “Noć kad se” Teatra FEDRA Bugojno u 20:30.

https://www.bugojno-danas.info/kulturno-obrazovni-centar-muradija-bugojno-poziva-na-upis-za-skolsku-godinu-2019-2020/ https://www.bugojno-danas.info/novo-u-bugojnu-taxiplus-povoljna-udobna-i-sigurna-voznja-do-zeljene-destinacije' https://www.bingotuzla.ba/2019/08/15/kataloska-akcija-15-25-8-2019-god/'