Senad Garača Gari, istinska legenda NK Iskra: Klubu sam vjeran već 26 godina (FOTO)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Nogometni klub Iskra Bugojno ove godine proslavlja 70 godina postojanja. Brojni usponi i padovi obilježili su dugu tradiciju, a promijenio se i veliki broj igrača, trenera, članova uprave i drugih. Jedno je sigurno, ostala je Iskra, ponos grada, doduše danas na veoma niskim granama.

Jedna od živih legendi kluba sa Jaklića svakako je čovjek zadužen za održavanje stadiona  Senad Garača, svima poznati kao Gari. Gari je zadužen za stalno održavanje stadiona, te omiljen kod svojih sugrađana, igrača, trenera, roditelja i drugih, ali i Iskrinih protivnika. U gradu kažu da ukoliko trebate Garija, možete te ga naći samo na stadionu. Tu je njegov dom, njegov posao koji radi na najbolji mogući način. Gari je rođen 11.1.1 1965 godine u Bugojnu, a  na stadionu  Jaklić profesionalno je zaposlen već 26 godina. Zaštitni je znak kluba i primjer kako se isti voli svim srcem, a teren stadiona Jaklić zahvaljujući njemu jedan je do najboljih u našoj zemlji.

–          Teren je ovdje specifičan. Lako se uništi a i brzo dolazi sebi. Ljeti dnevno  na stadionu provedem i do  15 sati, nekada i 20. Budem sam, tu su poslovi pranja veša, održavanje terena, svlačionica  i slično, ističe Garača kojeg smo pitali koji generaciju tima sa Jaklića posebno pamti.

–          Najbolja mi je bila ona generacija sa Seferom (Sead Seferović), Spahom (Asim Alispahić), Triskom (Haris Alispahić), a najdraži igrač i čovjek mi je Edin Smajić. Smajić je sličan jednom Adnanu Derviševiću kojeg smo imali iz tadašnjeg Titograda. Od trenera i dan danas mi je najdraži Mehmed Janjoš Čala, s kojim se čujem i dan danas. Nova godina, Bajram ili neki drugi praznik nikada nije bilo da me nije nazvao ili ja njega.

Zanimljivo da je teren stadiona Jaklić uvijek dobijao pohvale, pa su brojni klubovi u blizini Bugojna svoje utakmice odigravali upravo na njemu, a i sam Garača održavao je terene stadiona u našem kantonu.

–          Sada je ovdje igrao Novi Travnik i trudio sam se da ih ugostim pravo domaćinski. Od sjajnog terena do soka pa i svih drugih stvari. Sa svim našim rivalima sam ostao u lijepom sjećanju i zbog toga me i pamte. Svakako moram spomenuti  čelnike NK Metalleghe BSI Jajce s kojima također imam sjajnu saradnju i želim im da izbore plasman u Premijer ligu.

Za 70 godina NK Iskra ima samo jednu želju.

–          Želja mi je da sada budemo prvi i izborimo plasman u Prvu ligu Federaciju. Zaslužujemo to, kazao je na kraju veoma zanimljivog razgovora naš sagovornik  koji se gotovo nikada ne pojavljiva i ne eksponira u javnosti, a prema urađenom poslu to zaslužuje vrlo često.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/