SDP: Cilj koalicije SDA i HDZ je lično bogaćenje i politička pljačka, naš je jednakost i solidarnost

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U trenutku kada je očigledno da Bosna i Hercegovina prolazi kroz još jednu krizu koju su zajednički kreirale nacionalne stranke s namjerom da prikriju nepostojanje rezultata njihove zajedničke vladavine, postaje sve jasnije da su na ključnim pozicijama u vlasti ljudi koji nisu dorasli tome i koji ne poštuju ni državu, ni građane, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

“Nedavna jednoglasna odluka Predsjedništva BiH da izbace međunarodne članove Komisije za nacionalne spomenike, čija je pozicija propisana Aneksom VIII Dejtonskog mirovnog sporazuma, te skrivanje te odluke od javnosti, pokazuje da imamo posla s ljudima koji su jednoglasno spremni prekršiti Okvirni sporazum za mir u BiH i uvesti državu u krizu sa nesagledivim posljedicama”, kazali su u saopćenju iz SDP-a.

Dodaju da ova odluka, bez ikakve dileme, predstavlja uvod u projekt eliminacije međunarodnih članova iz Ustavnog suda BiH i stranačko ovladavanje ovom institucijom “što će zemlju uvesti u haos sa nesagledivim posljedicama”.

“Da oni, u čijim rukama su naše sudbine, nemaju hrabrosti da javno i transparentno rade svoj posao i da su spremni na sve u namjeri da sačuvaju fotelje, pokazuje i posljednji dogovor oko mehanizma koordinacije gdje su, na zahtjev HDZ-a, izbačena dva federalna ministarstva iz procesa odlučivanja – Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo kulture i sporta. Ispunjen je i zahtjev SNSD-a da, umjesto predstavnika državnih institucija, radnim grupama predsjedavaju ‘rotirajući predsjednici’ koje će u većini slučajeva imenovati niži nivoi vlasti. Naravno, javnost o svemu tome nije obaviještena”, naglašano je u saopćenju SDP-a.

Navode da su jednako, netransparentno, u toku dogovori za nove podjele kroz Izborni zakon, dok se istovremeno, kako su kazali, u oba entiteta pokušava dovršiti pljačka državne imovine.

“Njihove porodice imaju imovinu u Beogradu, Zagrebu i Istanbulu, dok većina porodica jedva preživljava u BiH. Za nas je BiH domovina, za njih alat za bogaćenje. Njihov cilj je lično bogaćenje i politička pljačka, naš je jednakost i solidarnost. Njihov cilj je sačuvati fotelje, cilj svih nas ostalih treba biti da sačuvamo državu u jednom komadu do izbora 2018. godine i konačno završimo sa njima”, poručili su iz SDP-a BiH.

fena

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/