Pooštrene kontrole: U Hrvatsku možete prenijeti duhan, alkohol, voće, povrće i slično ali meso ni u sendviču

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Ljeto je pred vratima, dakle, i vrijeme godišnjih odmora te modernih migracija. Putuje se svim mogućim prijevoznim sredstvima – pješice, biciklom, motociklom, skuterom, automobilom, željeznicom, brodovima, autobusom, zrakoplovom. Krenut će se prema planinama, moru, šumama, jezerima…, uglavnom preko granice.

Kako ne bismo imali neugodnih situacije, jedno od važnijih pitanja je što smijemo prenijeti preko granice, a da ne prekršimo pravila, piše Večernji list BiH.

Bez mesa i mlijeka

Ako krenete preko bilo kojeg graničnog prijelaza iz BiH, ne smijete ponijeti meso (pa ni u sendvičima) ili mliječne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, kao i hrana za bebe i kućne ljubimce, dopušteni, ali u ograničenim količinama. Putujete li automobilom, natočite pun spremnik goriva.

Tu je najjeftinije. A hrana? Takozvanim “paradajz turistima” koji su punili prtljažnike raznoraznim prehrambenim proizvodima je odzvonilo, jer su na granicama pooštrene kontrole. Iz Carinske uprave Hrvatske tvrde kako uglavnom nemaju problema s putnicima koji dolaze iz BiH.

Na osnovu ranijih, ponekad i neugodnih iskustava, putnici se često prije polaska na odmor informiraju o tome što mogu ponijeti i nemaju problema prilikom carinskih kontrola, uglavnom to rade preko internetske stranice Carinske uprave RH, gdje je istaknuta uputa o sadržaju osobne prtljage, na osnovi koje putnici mogu saznati šta sa sobom mogu ponijeti. Ista pravila vrijede i za sve koji su uplatili ljetovanje u Grčkoj.

Ali i Crnoj Gori, bez obzira na to što još nije dio evropske obitelji. Državljani BiH koji putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, osim biometrijske putovnice, trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati putovnice koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka.

Kućni ljubimci

Ako na putovanje povedu i svog kućnoga ljubimca (psi, mačke i životinje iz porodice kuna), u pratnji posjednika koji putuju kroz RH ili koji tu privremeno borave moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem koji mora biti upisan u međunarodni certifikat izdan u skladu s važećim zakonodavstvom RH. Osim cijepljenja protiv bjesnoće, koja se provodi u starosti od 3 mjeseca, moraju biti cijepljeni najmanje 6 mjeseci i ne više od godine dana prije putovanja, a kod naknadnih (booster) cjepiva ne više od godinu dana prije putovanja.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/