SDA i HDZ u Skupštini SBK odbili medicinare nagraditi po 500 KM i odbili besplatne lijekove za Covid

Foto: Arhiv 2019. godina

U toku je sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojoj se bez prisustva medija razmatra dnevni red ali i brojni prijedlozi. Naime, iako je na snazi u Federaciji BiH da se ne smije okupljati više od 20 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, Skupština Srednjobosanskog kantona to ne poštuje i u sali se nalazi preko 30 osoba.

Kada su u pitanju interesi građana, danas su vladajuće većinske stranke u Skupštini Srednjobosanskog kantona, SDA i HDZ odbili prijedloge zastupnika SDP-a koji su zatražili da se obezbijede besplatno lijekovi za liječenje protiv Covida Remdisivir i Tocilizumab i također su odbili da se medicinarima na aprilsku platu doda 500 KM zbog požrtvovanosti koju čine svo ovo vrijeme u borbi protiv korone izlažući svoje živote opasnosti, saznaje portal Bugojno Danas. 11 glasova jr bilo nedovoljno da se usvoje ovi prijedlozi. Zanimljivo je bilo da je iz SDA jedini za ove prijedloge bio zastupnik Amer Mrako.

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Anto Matić je prijedloge opozicije podržao kroz diskusiju ali nažalost SDA i HDZ su kategorički odbili ove prijedloge koji bi znatno olakšali kako zaraženim koronavirusom tako i medicinskim radnicima dali podsticaj da misle na njih.

Premijer SBK Tahir Lendo je ove prijedloge nazvao populističkim.