SBK: Tokom vikenda dogodilo se 30 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe smrtno stradale

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Tokom vikenda dogodilo  se 30 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe smrtno stradale, 4 osobe teže, a 6 osoba lakše povrijeđeno.

Dana 18.02.2017.godine oko 08,45 sati na magistralnom putu M-16.4 u mjestu Rastovci, općina Novi Travnik dogodila se teška saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

1. Vozilo VW-Cady, registarskih oznaka E50-T-295, kojim je upravljao H.K. rođen 1969.godine iz Novog Travnik, koji je tom prilikom zadobio lakše tjelesne povrede i

2. Vozilo Fiat-Punto, registarskih oznaka O70-M-394, kojim je upravljala M.P. rođena 1984.godine iz Novog Travnika. Ona je zadobila teške tjelesne povrede, kao i njen brat M.P. rođen 1989.godine, dok su njeni roditelji I.P. rođen 1957.godine i Z.P. rođena 1956.godine smrtno stradali.

Medicinska pomoć povrijeđenim pružena je u kantonalnoj bolnici Travnik, nakon čega su prevezeni u bolnicu Koševo u Sarajevo, a uviđaj su izvršili službenici Sektora krim policije MUP-a SBK/KSB Travnik, uz pristustvo dežurnog kantonalnog tužioca.

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja je isključeno 29 vozača i 13 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 418 prekršajnih naloga, dok je mobilnim radarom evidentirano ukupno 70 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

U skladu sa odredbama novog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kojim je propisano zadržavanje vozača do otrežnjenja, a najduže 12 sati, a kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1,5 promila ili koji odbije testiranje, a pokazuje znakove poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, tokom vikenda su do otrežnjenja zadržana dva vozača i to u Travniku i Kiseljaku. Osobe su imale 1,53, odnosno 1,67 promila alkohola u krvi.

Prilikom kontrole saobraćaja privremeno je oduzeto 7 motornih vozila od osoba za koje je utvrđeno da su višestruki povratnici u vršenju  najtežih saobraćajnih prekršaja. U Travniku je oduzeto vozilo Peugot, u Vitezu Opel Vectra, u Busovači VW-Transporter, u Kreševu vozilo Passat, od osobe koja je upravljala neregistrovanim vozilom i bez položenog vozačkog ispita,  a u Kiseljaku su oduzeta 3 vozila. Radi se o vozilima Ford, Nisan-Terano i Passat. Vozač vozila Ford upravljao je vozilom bez položenog vozačkog ispita i ima 4640 KM neplaćenih novčanih kazni, a vozač vozila Passat također je upravljao vozilom bez položenog vozačkog ispita i ima 3710 KM neplačenih novčanih kazni za ranije počinjene prekršaje.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/