SBK dobio novu Vladu, Amir Šečibović novi ministar

Foto: Novum
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Na današnjoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona poslanici su podržali Prijedlog odluke o potvrđivanju novog saziva kantonalne Vlade.

Kako portal Bugojno Danas saznaje nova Vlada je podržana od svih zastupnika SDA, HDZ i jednog zastupnika Nezavisnog bloka (ukupno 21 zastupnik) dok su protiv bili SDP i DF (7 zastupnika) a SBB je bio sudržan (2 zastupnika).

Na funkciju premijera SBK imenovan je Tahir Lendo, čovjek koji je uspješno vodio ovaj kanton u protekle četiri godine i koji je, zahvaljujući svom radu, prepoznat od strane građana koji su mu ukazali povjerenje na proteklim izborima kada je osvojio 14.221 glas.

Svoj posao u prethodnom mandatu očito je dobro obavljao i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić, nekadašnji načelnik Fojnice, koji je ponovo imenovan na tu poziciju.

Nisvet Hrnjić, bivši načelnik Općine Jajce i aktuelni direktor JU Dom zdravlja Jajce od sada će biti ministar privrede u Vladi SBK.

Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova bit će također kadar SDA, Amir Šečibović iz Bugojna, aktuelni zastupnik i zastupnik u prethodnom mandatu u Skupštini SBK.

S druge strane, kao kadar HDZBiH Mirjana Plavčić iz Busovače obavljat će funkciju ministrice finansija. Riječ je o aktuelnoj predsjednici OO HDZ-a Busovača, kandidatkinji za načelnika ove općine na prošlim lokalnim izborima i nekadašnjoj predsjedavajućoj Općinskog vijeća.

Na čelu ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta bit će Bojan Domić, inače predsjednik OO HDZBiH Travnik i direktor Centra za socijalni rad u Travniku. Na Lokalnim izborima 2018.godine Domić je bio kandidat za načelnika općine Travnik.

Ministar zdravstva i socijalne politike SBK u naredne četiri godine bit će Anto Matić, vijećnik u Općinskom vijeću Vitez.

Feliks Vidović, koji je bio u prošlom sazivu ministar unutrašnjih poslova, ostao je na ovom mjestu i u naredne četiri godine. Inače, Vidović je bio ministar pravde u Vladi FBiH i pravobranilac Općine Kiseljak.

Zoran Marković koji je u proteklom mandatu obnašao funkciju ministra finansija bit će imenovan za ministra pravosuđa i uprave u Vladi SBK.

Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona dvotrećinskom većinom potvrdili su imena koja su predložile stranke SDA i HDZBiH.

Novum.ba/Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o