SBB Bugojno: Podjela vreće sadnog krompira i humanitarni paket nije ekonomska mjera

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

MASKIRANO OBRAĆANJE POD MASKAMA

Ovim putem želimo izraziti svoje neslaganje sa izrečenim od strane  Načelnika opštine, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg OV Bugojno u navedenom prilogu. Pomenuti su po ko zna koji put iskoristili javni servis kako bi nam pričali lijepe priče. Kad je na sceni manjak ideja i višak slobodnog vremena onda krenu obraćanja sa izjavama koje nemaju puno veze sa stvarnim dešavanjima.

Istina je puno manje lijepa nego sto nam nabrojana gospoda poručuje. Pokušali su evidentan deficit ideje i volje za aktivnim traganjem za rješenjima u smislu što uspješnijeg ublažavanja i prevazilaženja posljedica pandemije Corona virusa na materijalni položaj stanovništva prikriti krajnje neutemeljenim izjavama koje se ogledaju u sljedećem:

Predsjedavajući  je istakao da je OV na čelu sa njim u stalnom kontaktu, možda se to odnosi na par pojedinaca,ali nema govora da je vjeće na bilo koji način usaglasilo bilo šta ili na bilo koji način pozvano,sazvano ili barem konsultovano. Također, izjava da su svim vijećnicima općinska vrata bila otvorena i da su mogli predlagati svoje ideje je zaista krajnje čudna.

Prije svega vjećnici su kao i predsjedavajući, izabrani predstavnici građana i oni trebaju zajedno otvarati vrata općine kroz stalno zasjedanje vjeća, otvarati vrata svim građanima i donositi mjere buđetske politike kako bi se teret krize podjednako raspodjelio na sve u lokalnoj zajednici.Prava je istina da se svi prijedlozi i sve odluke razmatraju i donose isključivo u užem krugu okupljenom oko Načelnika pa i nije čudno što se u stvari i nije poduzelo gotovo ništa.

Podjela vreće sadnog krompira i humanitarni paket nije ekonomska mjera, nego humanitarna pomoć. Pozivanje na obrađivanje zemljišta nije mjera razvoja u oblasti poljoprivrede, nego pomalo neozbiljno promovisanje nekakvih alternativnih načina preživljavanja u XXI stoljeću. Mislimo da je načelnik trebao i više i bolje kada se već, upustio da sam rješava sve i svašta kao da je vjeće svedeno na dva čovjeka koji izgleda igraju ulogu njegovih pratilja i glasnogovornika.

Zamjenik predsjedavajućeg  navodi kako su pripremljeni kapitalni projekti, od kojih su neki u fazi izvođenja, dok su drugi, novi kapitalni projekti, potpisani. Poražavajuće je, ako je to i istina, da kao općinski vijećnici o kapitalnim projektima saznajemo preko načelniku omiljenih medija.Kapitalne investicije se mimo vjeća određuju i provode kao da su to nekakve privatne investicije i dogovaraju se potpuno protivno propisanom postupku te uobičajenoj demokratskoj praksi. Valjda bi oko kapitalnih projekata trebalo svoju riječ dati OV-e. Zamjenik predsjedavajućeg OV-a je otišao i tako daleko da je u jednom momentu konstatovao kako je „OV uključeno u sve segmente priprema za prevazilaženje ove teške situacije“. Naravno ni ova konstatacija nije tačna. Očito, kompletno OV-e,  kolega je poistovjetio sa sobom, predsjedavajućim  i Načelnikom općine. O gore iznesenom razgovarali su samo njih trojica, a nikako OV-e, za čije sazivanje sjednice izgleda nemaju snage.

Sve je u pomenutom i izuzetno spornom i populističkom nastupu začinio Načelnik zahvalivši se samo omiljenim vjećnicima, koji su sa njima u kontaktu od ranije kao i u toku krize. Pitamo se, Da li su to ostali vijećnici označeni kao krivci za činjenicu da ni skoro dva mjeseca od proglašenja pandemije virusa Corona nije održana sjednica OV-a , ili je posrijedi nešto drugo.

Na kraju tražimo od gospodina načelnika da se sva bitna pitanja razmatraju na mjestu predviđenom za to –  u Opštinskom vijeću. Taktiziranje i guranje problema pod tepih, čemu smo nebrojeno puta svjedočili do sada neće donijeti kao ni dosada ništa dobro.

Klub vijećnika SBB u OV

Prilog RTV-a pogledajte u nastavku:

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o