Saznajte detalje sa današnje konstituirajuće sjednice Skupštine SBK

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Dodjelom certifikata novoizabranim zastupnicima te osnivanjem klubova zastupnika i potvrđivanjem kandidat za novo rukovodstvo, u Travniku je danas konstituiran novi saziv Skupštine Srednjobosanskog kantona (SBK).

Novo rukovodstvo Skupštine SBK-a, u iduće četiri godine, činit će kandidat Kluba Hrvata Josip Kvasina (HDZ BiH), kandidat Kluba Bošnjaka Muharem Grabus (SDA) te kandidatkinja Kluba Srba Ljubinka Atanasijević (SDP BiH).

Nakon sjednice predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić kazao je novinarima da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju kapacitet da formiraju novu kantonalnu vladu.

“Što se tiče Vlade SBK nema nikakvih problema, jer SDA i HDZ BiH skupa imaju dovoljan broj “ruku” u Skupštini da izglasaju novu vladu. Međutim, ukoliko se napravi neka koalicija koja će se protezati od državnog i federalnog, do kantonalnog nivoa, mi ćemo se u to uklopiti. Ukoliko ona ne bude napravljena, mi možemo vrlo brzo napraviti novu vladu”, kazao je Mekić.

Dosadašnji predsjedatelj Skupštine SBK Josip Kvasina (HDZ BiH), koji je danas ponovno imenovan u skupštinsko rukovodstvo, ocijenio je da će, sudeći prema trenutnoj situaciji, izvršnu vlast SBK i dalje činiti SDA i HDZ BiH.

“Za sada sve ide u tom smjeru, međutim, pregovori bi se tek trebali održati idući tjedan. Trenutno je to na tragu da će SDA i HDZ BiH predložiti kandidate za novu Vladu SBK”, rekao je Kvasina novinarima, najavljujući nastavak konstituirajuće sjednice za nekoliko dana.

Na današnjoj sjednici formirani su klubovi zastupnika konstitutivnih naroda, pa tako Klub Hrvata broji 11 zastupnika, Klub Bošnjaka 18, dok Klub Srba ima jednog zastupnika.

Prema rezultatima listopadskih Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK, SDA ima deset, a isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj suradnji sa Županijskim odborom HDZ-a 1990, ima i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata osvojio je SDP BiH, po dva DF i SBB, dok će u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK jednog zastupnika imati Nezavisni blok.

Kako je rečeno, u novom sazivu Skupštine SBK je 12 žena, odnosno 40 posto od ukupnog broja zastupnika.

Kako portal Bugojno Danas saznaje, izabrane su i privremene komisije za izbor i imenovanje i administrativna komisija:

Izbor i imenovanje:

Elvedin Mušanović
Nedžada Tolja
Dražen Matišić
Suzana Krista
Admir Škandro

Administrativna:

Josip Kvasina
Anto Bilić
Muharem Grabus
Irma Čorbić
Amir Orlović

Bugojno-danas.info/N1

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o