Saopštenje za javnost udruženja građana PORODICE STRADALIH VRBANJE 1993 BUGOJNO

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Bliži se obilježavanje 25. godišnjice stradanja 45 civila bošnjačke nacionalnosti na području naselja Vrbanja, Crniče i Vrpeć (opština Bugojno), formiranja logora „Akvarijum“ kao i drugih zločina koji su se desili nad zatočenim civilima bošnjačke nacionalnosti navedenog područja u julu 1993 godine a počinjenih od zločinaca HVO-a Bugojno.

Navedeni zločini, počinjeni od strane profašističke falange (podsjetimo se fotografija rukovodstva i članova HVO-a Bugojno pod nacističkom zastavom i sa fašističkim pozdravom) koja je kroz redove tadašnjeg HVO-a Bugojno, na čelu sa Šoljić Vladimirom, Bagarić Antom i drugim zločincima (a potpomognuti zločincima Bobanom, Prlićem, Šuškom i drugim članovima presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata) imala za cilj istrijebiti bošnjačko stanovništvo sa područja Bugojna, pri tome čineći strašne zločine, od ubistava, masakriranja, mučenja, silovanja i drugih, zdravom razumu, neshvatljivih zločina.

Tužno i žalosno je da, 25 godina od počinjenog zločina, Tužilaštvo BiH nije privelo kraju istragu o navedenom zločinu i licu pravde privelo odgovorne za ratne zločine nad nedužnim civilama područja Vrbanja, Crniče i Vrpeć iako za navedene zločine postoji toliki broj tragova i dokaza, živih svjedoka pa čak (od strane počinilaca) pismenih priznanja ubistva bugojanskih policajca Mušić Esada, Hozića Muje i Šeho Elvedina, a počinjenih od strane kukavica i zlikovaca Crnjac Marija i Kovačević Josipa zv. „Koča“.

Stoga je Udruženje „Porodice stradalih Vrbanje 1993“ Bugojno odlučilo da preduzme sve preostale korake, zakonom dozvoljene, kako bi se Tužilaštvo BiH konačno primoralo da radi svoj posao. Više od deset godina Udruženje, odnosno žrtve zločina, nemaju pristupa niti uvida u istragu Tužilaštva BiH o navedenom predmetu (bez namjere ometanja rada Tužilaštva BiH) niti o informacijama koje bi preživjelim žrtvama i članovima porodica dalo nadu u konačnu pravdu. U prvoj fazi i već upućenim aktima prema Tužilaštvu BiH, VSTV-u, glavnom tužiocu Tužilaštva BiH i v.d. predsjednici Suda BiH želimo ukazati na dosadašnji nerad i propuste Tužilaštva BiH i postupajuće tužiteljice Slavice Terzić te ponovo pokušati dobiti informaciju o fazi istrage i predmetu „Vrbanja 1993“ ali i priliku da Tužilaštvu BiH ponovo dostavimo i sve ono što već imaju – DOKAZE!

Ovom prilikom želimo obavijestiti porodice stradalih i preživjele žrtve Vrbanje, građane Bugojna i sve druge zainteresovane da je Udruženje započelo i druge (zakonite) planske mjere koje imaju za cilj objedinjavanje svih aktivnosti koje će doprinijeti, prije svega, rasvjetljavanju počinjenih zločina nad svim šehidima Vrbanje i Bugojna, dokumentovanju navedenih događaja prije i za vrijeme zločina te prikupljanju svih relevantnih saznanja o načinu izvršenja i počiniocima navedenih zločina. Ujedno, želimo da ovo bude i poziv svim zainteresovanim (pojedincima, udruženjima, institucijama) za uključivanje i pomoć u navedene aktivnosti Udruženja.

Krajnji cilj treba i mora biti PRAVDA I RAHMET za šehide Vrbanje i Bugojna i konačno, jasno i nedvosmisleno utvrđivanje istine, a istina je samo jedna – početak sukoba u Bugojnu rezultat je nastojanja profašističkih hordi HVO-a Bugojno da zavladaju zamišljenim prostorom kvazi tvorevine „HZHB“ (metodom zločina i udruženog zločinačkog poduhvata kao u presudi Haškog tribunala u predmetu „Prlić i dr.“) a kao rezultat toga su i uništenje jednog cijelog naselja uz masakar, silovanja i iživljavanje nad bošnjačkim stanovništvom Vrbanje, Crniča i Vrpeći!

Vrijeme je konačno za istinu i pravdu!

Mirsad Teskeredžić
PREDSJEDNIK UPRAVNOG ODBORA
U.G. „Porodice stradalih Vrbanje 1993“ Bugojno

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o