Saopštenje za javnost OO SDP BiH Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Zahvaljujući SDA i ”privjescima” za Dan Općine ponovo bez općinskih priznanja

Za par dana je 20. maj Dan Općine i za sve progresivne i napredne Općine to je poseban dan, dan kada se sumiraju rezutati razvoja, dobrih rezultata u ekonomiji, privredi, društvenom sektoru, standardu stanovnika … Normalne lokalne sredine rođendan Općine iskoriste za isticanje uspješnih pojedinaca, kolektiva i organizacija, koji su se svojim različitim aktivnostima istakli u proteklih 365 dana.

Nažalost, zahvaljujući neradu i samovolji koalicije SDA – HDZ i njihovih “privjesaka” već drugu godinu za redom Bugojno za svoj rođendan neće istaknuti i nagraditi uspješne privrednike, preduzeća, organizacije, sportiste …, koji su dali doprinos ukupnom razvoju svoje lokalne zajednice. Drugu godinu za redom nije raspisan ni konkurs za dodjelu općinskih priznanja: Plakete općine Bugojno i priznanja Počasni građanin Bugojna. Nakon provedene konkursne procedure Komisije za izbor i imenovanje Općinskog vijeća Bugojno, prijedloge za nagrade trebalo je verifikovati Općinsko vijeće.

Kao ni prošle, ni ove godine Konkurs nije raspisan i još jednom se pokazala sva bahatost onih koji decenijama neuspješno vladaju Općinom, čiji stanovnici sigurno zaslužuju bolje.

Najveća odgovornost je na Stranci demokratske akcije, koja opasana vlastitim problemima i strahom od gubitka vlasti na lokalnom nivou, nakon federalnog i državnog, nema snage da “izgura” i postigne unutrašnji konsenzus, te nagradi priznanjima svoje zaslužne pojedince iz različitih sfera života i rada. Ističemo, “svoje kandidate”, jer do sada su od 2008. godine kada je donesena odluka da se 20.maj obilježava kao Dan općine Bugojno, značajna općinska priznanja dobivali isključivo prijedlozi odnosno kandidati SDA i njihovog koalicionog partnera HDZ-a. Prijedlozi koji su dolazili mimo SDA, od opozicionih vijećnika na čelu sa vijećnicima SDP uglavnom su glat odbijani.

Nije tajna da će drugu godinu za redom izostati dodjela opštinskih prizanja zbog unutrašnjih problema i nesuglasica na relaciji načelnik općine – SDA i to građani Bugojna treba da znaju.

Četrnaest održanih sjednica OV-a od najmanje 48 koliko se po Poslovniku OV-a trebalo održati dovoljno govori o radu stranke na vlasti za protekli četverogodišnji mandatni period, koji polako ističe. Svjesni da bi bilo veoma teško obezbijediti dovoljan broj ruku za izglasavanje prijedloga, pribjegli su nepopularnom potezu opstrukcije manifestacije od koje su u prošlosti imali najviše koristi. Servilne i reda radi organizovane Svečane sjednice, te prosječni sadržaji uglavnom iz oblasti kulture i sporta je ono iza čega se sakrivaju nedorasli predstavnici vlasti za ovaj poseban dan za svaku iole uređenu Općinu.

Pozivamo predstavnike nenarodne vlasti da daju odgovor zbog čega nije provedena procedura za dodjelu općinskih priznanja za Dan općine. Pozivamo, ovim putem, jer na drugi način to nećemo moći učiniti jer smo svjesni da do općinskih izbora u oktobru vladajuća koalicija neće okupljati vijećnike da rješavaju aktuelnu problemtiku svojih građana.

Do nekog boljeg vremena, kada će Dan općine ponovo dobiti svoje mjesto koje mu pripada u našem lokalnom okruženju svim stanovnicima Općine Bugojno čestitamo 20. maj Dan Općine, a svima koji su zaslužili priznanja obećavamo da će njihov rad i trud biti prepoznat i nagrađen u budućnosti !!!

Služba za odnose s javnošću OO SDP Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/