Saopštenje FOŽ OO SDP BiH BUGOJNO povodom međunarodnog dana žena

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

8.mart se širom svijeta obilježava kao Dan žena. Historijat ovog praznika i važnost obilježavanja 8. marta nije poklanjanje cvijeća i pažnje tog dana, već za cilj ima skrenuti pažnju na hrabrost, snagu i mogućnosti žena koje istinski pokreću svijet. 8.3.1857. godine u New Yorku su javno protestovale žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila zbog loših radnih uslova i niskih plata. Protesti su nastavljeni i narednih godina. Najpoznatiji je bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.
1910. godine održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale. Na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Klare Cetkin ustanovljen je „Međunarodni dan žena“.
Danas, u BiH žene se bore sa neravnopravnošću u svim aspektima života pa time i na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti je za 3-4% veća od stope nezaposlenosti muškaraca. Postala je uobičajena pojava da su preduslovi za posao, bračno stanje i planiranje porodice-trudnoća. U ovom tradicionalnom okruženju plasira se imidž žene kao majke. S druge strane, socijaldemokratska politika pored te, za ženu najvažnije odluke, zalaže se za jednakopravnost muškarca i žene, te da im omogući jednake šanse u svim sferama života uključujući profesionalno i društveno djelovanje, te podijeljenu brigu o djeci i porodici.

FOŽ OO SDP BiH BUGOJNO
Predsjednica
/ Herceg Jasenka, s.r. /

Sastanak FOŽ OO SDP BiH BUGOJNO povodom međunarodnog dana ženaFoto: Bugojno-danas.info

Posted by Bugojno Danas on 7. ožujka 2016

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o