Saopćenje povodom medjunarodnog praznika rada 1.maja

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Općinska organizacija SDP BiH Bugojno upućuje čestitku svim građanima Bugojna, BiH povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Izuzev uposlenika u javnim ustanovama i preduzećima, odnosno onih naslonjenih direktno na budžet neke od institucija vlasti, većina nezaposlenih ljudi u nedjelju neće obilježiti taj, za radnike, značajan praznik.

Upravo zbog nezaposlenja nemaju ni želju ni motiv da na bilo kakav način proslave ovaj predstojeći praznik.

Živimo u vremenu kada u našoj državi vlada nezaposlenost, te građani nisu u mogućnosti da sebi obezbijede osnovne uvjete za pristojan život. Upravo zbog toga, naši građani se nerijetko odlučuju za odlazak iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom.

Samo u protekle dvije godine iz Bosne i Hercegovine je iselilo 80. 000 ljudi, a razlog iseljavanja je ekonomska i politička nestabilnost u državi.

Prema podacima koji su objavljeni 31.3. 2016. godine u našoj državi je bilo 530.370 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, njih 274.764 ili 51,81% su žene.

Što se tiče Bugojna, na evidenciji nezaposlenih u Bugojnu  nalazi se 6.129 osoba, od toga  221 osoba sa diplomom visoke stručne spreme, te 165 osoba s diplomom više stručne spreme.

Aktuelna vlast pored svih obećanja o otvaranju novih radnih mjesta nije uradila mnogo, te baš zbog toga vlada toliko nezadovoljstvo u našem gradu ali i državi.

Općinska organizacija SDP BiH Bugojno građanima želi dolazak nekih boljih vremena u kojima će građani moći ostvariti pravo na rad, i na taj način prestati napuštati Bugojno i Bosnu i Hercegovinu

                                                                              OO SDP BiH BUGOJNO

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/