Sa Centralnog biračkog spiska brisana imena umrlih, ali ima ih još

https://www.bugojno-danas.info/

Već godinama političke partije i nevladine organizacije upozoravaju na problem velikog broja umrlih osoba na Centralnom biračkom spisku u BiH, što otvara mogućnost za zloupotrebe i manipulacije. Centralna izborna komisija (CIK) BiH nakon posljednjih lokalnih izbora nastavila je aktivnosti na ažuriranju spiska, ali posao je još daleko od završenog.

Iz Centralnog biračkog spiska BiH proteklih mjeseci izbrisana su imena 5.121 umrle osobe. Prema saznanjima CIK-a BiH, na ovom spisku se i dalje nalaze imena 1.204 umrle osobe.

– Rad na ažuriranju Centralnog biračkog spiska je kontinuirana aktivnost CIK-a BiH i općinskih/gradskih izbornih komisija. Ta aktivnost se ogleda i u saradnji sa nadležnim organima, matičnim uredima i ministarstvima unutarnjih poslova – kazala je za Faktor glasnovogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Dodaje da CIK BiH nema nadležnost da briše imena umrlih osobe sa Centralnog biračkog spiska te da to rade drugi organi.

– Nadležni matični ured o činjenici smrti obavještava nadležno ministarstvo unutarnjih poslova a onda to ministarstvo činjenicu smrti evidentira u bazi podataka Agencije za identiikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka –baza CIPS. CIK BiH od IDDEEA-e preuzima podatke za Centralni birački spisak – navodi Pirić.

Kako bi spiječili moguće zloupotrebe i manipulacije, CIK BiH je svojim podzakonskim aktom uredio da će imena umrlih osoba, za koje postoje podaci o činjenici smrti, biti obilježena na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

faktor.ba

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija/