Romske porodice dobile ključeve novih stanova

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/pripremazimnice/

Osam romskih porodica iz Bugojana , jučer je potpisalo ugovore i dobilo ključeve stanova ,koji se nalaze u novoj zgradi u bugojanskom naselju Kula.Riječ je o socijalno ugroženim porodicama ,koje nisu imale riješeno stanbeno pitanje i koje ne posjeduju imovinu u svom vlasništvu.

Simboličnim uključivanjem el.energije, novu zgradu njenim stanarima je predao Hasan Ajkunić,načelnik naše općine.

-Ovom prilikom želio bi da se zahvalim Općinskom vijeću Bugojno ,Caritasu Švicarske,Ministrastvu za ljudska prava i izbjeglice BIH kao i svima onima koji su pomogli da se prva faza ovog značajnog projekta završi.Posebno želim da se zahvalim mještanima i predstavnicima naselja Kula ,koji su prihvatili svoje nove komšije,a u naredom periodu u ovom naselju slijedi nastavak uredjenja komunalne infrastrukture -rekao je načelnik Ajkunić.

Bakir Omukić ,rukovodilac projekta stambenog zbrinjavanja Roma iz Caritasa Švicarske kazao je da je prva faza projekata vrijedna oko 500 hiljada KM.Projekat su financirali,pored Caritasa iz Švicarske i Vlade Lihtenštajna ,Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH i Općina Bugojno . Komplet projekt izgradnje stambenih jedinica obuhvata 19 novih stanova . “Druga faza će ići po objavljivanju javnog poziv, a realizacija će krenuti naredne godine “kazao je Omukić.

Muharem Salkanović, jedan od korisnika,istaknuo je kako su stalni smještaj čekali cijeli život te je zahvalio svima koji su im omogućili krov nad glavom. “Do sada smo živjeli u jako lošim uslovima, ali hvala dobrim ljudima što su osigurali našoj djeci ovakve stanove o kojima mnogi sanjaju “, istaknuo je Salkanović.

Fahrudin Zukanović, predsjednik Udruženja “ILO” kazao je kako vjeruje da će korisnici biti zadovoljni stanovima i tom prilikom ,zahvalio se svima koji su bili uključeni u ovaj projekt. Nada se da će veoma brzo uslijediti i druga faza projekta “Stambeno zbrinjavanje Roma u Bugojnu “,kako bi što prije krov nad glavom dobile i ostale romske porodice ,koje se nalaze na spisku socijalno ugroženih.

Realizacija projekta “Izgradnja naselja za stambeno zbrinjavanje Roma u Bugojnu ” počela je 2013 godine,a korisnici su odabrani na temelju pristiglih aplikacija na objavljeni javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

rtv.bugojno.org

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o