Rijetkost u Evropi: Za livanjske divlje konje dolaze bolji dani

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Kada je Planinarsko-ekološko društvo “Borova Glava” iz Livna 2010. godine preuzelo brigu o divljim konjima po raspisanom tenderu općine, tada je krdo brojalo 167 konja. Šest godina poslije, zahvaljujući entuzijastima koji rade na volonterskim osnovama na čelu s tajnikom Željkom Krištom, broj se utrostručio.

Sada je prema evidencijama društva na prostorima planine Cincar čak 480 konja. O konjima su snimljeni dokumetarni filmovi, a u toku je izgradnja objekta za turiste kapaciteta 15 ležaja, koji finansira jedan Livnjak na privremenom radu u Australiji.

Sve više turista

– Bavarska televizija je prije šest godina snimila veoma gledan dokumentarac naslova ‘Vinetuovi konji’. Boravili su ovdje snimatelji i producenti iz Njemačke u više navrata, jer zaista je rijetkost u cijeloj Evropi vidjeti divlje konje u ovolikom broju. Nedavno je bila promocija u Čikagu jednog drugog filma, također o našim divljim konjima. Radio ga je Amerikanac koji je tri godine proveo ovdje na planini Cincar i snimao konje. Zahvaljujući novim digitalnim tehnologijama za naše konje zna se u cijelom svijetu – rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Željko Krišto, tajnik Planinarsko-ekološkog društva “Borova Glava”.

Dolaze ovdje turisti kako iz BiH i susjedne Hrvatske tako i iz drugih europskih zemalja. Na jednom od lokaliteta gdje borave konji sreli smo grupu fotografa koji su došli na fotosafari. Među njima bio je i student fotografije na ljubljanskom fakultetu rođen u Splitu.

Veliki odziv fotografa

– Došao sam ovdje u organizaciji gospodina Branka snimati konje. Studiram fotografiju na fakultetu u Ljubljani i zaista je privilegij imati priliku snimati divlje konje u nedirnutoj prirodi. Fotografije će sigurno završiti na fakultetu, a vjerujem i na društvenim mrežama – rekao je Antonio Sunara.

Branko Kelava je fotograf koji zajedno sa sinom Tomislavom voli snimati konje.

– Kada god nađem vremena dođem ovdje i uživam snimati konje. Radili smo jedan video sa 400 konja. To stvarno djeluje fascinantno. Ponekad pomognem i mladim fotografima koji studiraju fotografiju da dođu i provedu dan ovdje u nedirnutoj prirodi i naprave dobre fotke. U zadnje vrijeme poraslo je interesovanje turista za divlje konje iz Livna – kaže Branko.

Njegov sin Tomislav dodaje: “Iako sam rođen u Livnu uvijek se rado vraćam na prostore podno Cincara kako bi fotografirao konje. To zadovoljstvo jednostavno preraste u ljubav.”

Na foto safariju sreli smo i Nisveta Hrustića, redatelja iz Viteza, koji snima ekološke filmove. Učestvovao je na više od 200 festivala diljem svijeta i osvojio brojne nagrade. Ovoga puta došao je u izviđanje ne bi li pronašao zanimljive kadrove za novi film.

Fascinirani prirodom

– Ovdje sam prvi put i fasciniran sam prirodom, a pogotovo divljim konjima. Prema onome što sam uspio vidjeti i snimiti, riječ je o veoma organiziranim krdima koja su se odomaćila na svome terenu, pa turistima jedu iz ruke. Zaista, zanimljiva priča – govori Nisvet.

– Dolaze ovdje već četiri godine zaredom izviđači iz Belgije. Njih između 100 i 150 uređuju staze, izletišta, prilazne putove. Dođu i izviđači iz Luksemburga, turisti iz susjednih država koje dovoze turističke agencije ili su izletnici u organizaciji hotela, apartmanskih naselja itd. Novac koji na taj način kao udruga zaradimo koristimo za kupovinu hrane konjima. Od općinskih vlasti dobivali smo donedavno 10 hiljada KM godišnje, a onda su rekli da nam je to puno, pa su nam cifru prepolovili. Taj novac smo koristili samo za gorivo jer nas 10-12 radi besplatno, dakle na volonterskoj osnovi. Međutim, i pored svega, vjerujem da za divlje konje iz Livna dolaze još bolji dani jer iz dana u dan raste interesovanje turista, ali i turističkih agencija za naše divlje konje – kaže na kraju razgovora Željo Krišto.

(Faktor.ba; Foto: Anadolu Agency)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/