RENDGEN SNIMCI ZUBA. DA LI SU SIGURNI ZA DJECU?

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/proljetnazabavairekreacija/

Prije ili kasnije kod djece se javi problem sa zubićima za koji će biti potreban rendgen snimak. Budući da rendgen djecu izlaže zračenju, roditelji su zabrinuti. 

Svaka stomatološka ordinacija u Sarajavu skoro da ima vlastiti rendgenski aparat kojima se može provjeriti dubinsko stanje zuba ili vilice kod djece. 

Rendgen je značajan dijagnostički alat koji omogućava doktorima da otkriju rane probleme sa zubima.  Prema Američkom udruženju stomatologa, rendgenski snimci i pregledi zuba su sigurni. 

Da li su sigurni za djecu?

Ako je djete zdravo i nije izloženo određenim faktorima rizika koje bi moglo dodatno ugroziti oralno zdravlje, rendgen snimci zuba su sigurni za djecu.

Američka akademija za dječju stomatologiju  je utvrdila da je količina zračenja koju prima dijete tokom snimanja izuzetno mala. Kao i kod svih rendgenskih snimaka, postupak je brz i bezbolan.  

Digitalna rendgenska tehnologija

Današnja digitalna rendgenska tehnologija omogućava stomatolozima da fokusiraju zraku na ciljano područje kako bi se smanjila izloženost zračenju. 

Savremena tehnika snimanja koristi senzore za hvatanje X-zraka koje se kasnije prebacuju na monitor, a ne na tradicionalni film. Senzori su 5 do 10 puta osjetljiviji, što znači da je isto toliko manje potrebno izlagati dječiji organizam jonizirajućem zračenju. Zato za vaše dijete uvijek birajte digitalnu RVG tehnologiju sa senzorom, a ne tradicionalnu RTG.

Zaštitna oprema poput olovnih pregača i štitova također čuva dijete tokom postupka.  

Prevencija izlaganja djece rengenskim snimcima

Dobar način da zaštitite vaše dijete od rengenskog zračenja jeste da dijete vodi dobru oralnu higijenu. To znači da četka zube minimalno dva puta dnevno i redovno posjećuje stomatologa. Oralnu higijenu prakticirajte od trenutka izbijanja prvih zubića. Prakticiranje dobre oralne higijene kod kuće smanjuje potrebu za rendgenskim snimanjem. Djeci s manjim karijesima ne trebaju rendgenske snimke.

Ako ste zabrinuti zbog rendgenskog zračenja, uvijek pitajte savjet stomatologa svog djeteta.

Zaključak Dakle, ako je dijete došlo u situaciju da mora raditi rendgenski snimak, nastojte to raditi u ordinacijama ili rendgen centrima sa digitalnom tehnologijom snimanja. U tim uslovima vaše dijete će biti izloženo najmanje mogućem zračenju koje neće ostaviti posljedice po njegovo zdravlje.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o