Okrugli sto o prevenciji nasilja među vršnjacima u SBK

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Realiziran okrugli stol i edukacija za 70 pedagoga, pedagoga-psihologa u na temu:

“Praktična primjena programa prevencije nasilja među vršnjacima u SBK/KSB“

U okviru  PROJEKTA  “STOP VRŠNJAČKOM NASILJU U ŠKOLI-OPĆINE BUGOJNO I TRAVNIK“  kojeg realizira Udruženje „Leptir“ Bugojno  u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja znanosti, kulture i Športa SBK/KSB i podršku IN Fondacije iz Banjaluke održan je u okrugli stol i edukacija u Travniku na temu :

“Praktična primjena programa prevencije nasilja među vršnjacima u SBK/KSB“

Na okruglom stolu bilo je prisutno  preko 70 stručnih saradnika, predstavnika šire društvene zajednice (PS Travnik, CMZ Travnik, SEC  Travnik…), Ministarstva obrazovanja, nauke,kulture i sporta SBK/KSB i misje OSCE-a u BiH.

Okrugli sto i edukacija je imala za cilj prezentaciju praktične primjene programa prevencije nasilja među vršnjacima koji se realizira u 12 OŠ (Druga i Treća osnovna škola Bugojno, OŠ „ Turbe“ i OŠ „Nova Bila“ općina Travnik, OŠ „ Bila“ Bila-Vitez, OŠ „ Karaula“ Karaula-Travnik, OŠ „ Bristovi“, OŠ „ Gračanica“ Bugojno, OŠ „ Drvetine“ Bugojno, Prva osnovna škola Jaklić Bugojno, OŠ „Dubravica“ Vitez i OŠ „Guča Gora“ Travnik), te mogućnost apliciranja ovog programa i u drugim školama na području SBK/KSB.

Na početku radnog dijela okruglog stola prisutnima se obratila Ministrica, Katica Čerkez i tom prilikom istakla važnost provođenja programa rane prevencije i adekvatne intervencije nasilja među vršnjacima u školama SBK/KSB. Ministrica je podržala transparentne aktivnosti Projekta „Stop vršnjačkom nasilju u školi“ Udruženja „Leptir“ Bugojno i naglasila je značaj sistemskog pristupa rješavanja problema nasilja nad i među djecom.

Nakon ministrice učesnicima se obratio i pomoćnik ministrice, gdin. Zoran Matošević koji je naglasio značaj donošenja Protokola o postupanju u slučaju nasilja u školi kojim se regulišu prava, obaveze i odgovornosti kao i načini postupanja direktora škole, stručnih saradnika, nastavnika / profesora, razrednika, učenika, roditelja i ostalih zaposlenika škole u situacijama povećanog rizika i nasilja u školi, sa ciljem zaštite učenika i svih zaposlenika.

U uvodnom dijelu Saudin Beganović, projekt menadžer i stručni saradnik Udruženja „Leptir“ Bugojno predstavio je rezultate trogodišnje implementacije projekta, te prezentirao publikacije „Vršnjačko nasilje: vodič za roditelje osnovnih i srednji škola“ i „Smjernice za roditelje u slučaju pojave nasilja među vršnjacima“, koje su nastale kao rezultat realizacije projektnih aktivnosti u školama.

Također, u radnom dijelu učesnicima su se obratili stručni saradnici pedagozi, pedagozi-psiholozi Snježana Petraš, Jasna Eminović, Džanan  Šejla, koji su bili direktno uključeni u realizaciju ovog projekta u svojim školama. Oni su predstavili Publikaciju „Stop vršnjačkom nasilju u školi“, rezultate istraživanja o pojavi i pojavnim oblicima nasilja među vršnjacima i Protokol o postupanju u slučaju nasilja.

Na kraju je učesnicima podijeljen kompletan set didaktičkog materijala i uručen Certifikat za učešće na okruglom stolu i edukaciji.

 

PM Saudin Beganović, Udruženje „Leptir“ Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/