Reakcija saveza SDA-SBB-SBiH na medijski linč koalicije „Za bolje sutra Jajcu“

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U Novu godinu Općina Jajce ušla bez budžeta, ali i bez odluke o privremenom finansiranju Općine Jajce za 2017. godinu koju je Opinsko vijeće Jajce bilo dužno donijeti do 31.decembra 2016. godine, a to je sve posljedica neformiranja i nerada vijeća.

Inače, članom 22 Poslovnika o radu vijeća Općine Jajce, vijeće se konstituira izborom predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg koji se biraju iz reda vijećnika i ne mogu biti iz konstitutivnog naroda iz kojeg je izabran općinski načelnik.

Međutim, koalicija “Zajedno za bolje sutra Jajcu” odbija da dostavi prijedloge za imenovanje komisije za izbor i imenovanje, a samim tim i izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jajce, te su više puta uslovili susporazumom između vodećih političkih partija koji se, između ostalog odnosi i na podjele direktorskih fotelja.

Zbog čestog medijskog linča koalicije „Za bolje sutra Jajcu“ oglasili su se izsaveza SDA-SBB-SBiH:

-Već duži vremenski period određeni mediji, prije koji su pod kontrolom hrvatskih politika, prenose neistinite informacije, koje plasira predsjednik OO HDZ BiH Jajce, Ivo Šimunović, zbog čega savez određene stvari želi demantovati. Prije svega, reagujemo na posljednji tekst koji je objavljen u Večernjem listu i odnosi se na izjavu  Ive Šimunovića, da SDA za konstituisanje vlasti u Općini Jajce traži pozicije u elektroprivredi HZHB i HT Mostar.

Tačno je da stranke saveza ukazuju na nepravilnost i na stanje u javnim preduzećima kojima je vlasnik Vlada FBiH, a gdje su uposleni iz jednog, tj. iz hrvatskog naroda i smatraju da to nije uredu, jer svi građani naše lokalne zajednice bi trebali imati ista prava kada je u pitanju posao u javnim preduzećima, bez obzira ko ih osniva i ko im je vlasnik.

Isto tako, nisu ni na koji način tražili pozicije u ovom trenutku, niti uslovili razgovore sa hrvatskom koalicijom niti konstituisanje vijeća sa tim pozicijama.

Savez je ušao u razgovore sa hrvatskom koalicijom i ima svoj prijedlog sporazuma koji bi prihvatili potpisati, ali  isto tako to se ne može tumačiti kao lista zahtjeva kako je to rečeno u ovome tekstu, već je to materijal koji treba biti predmet razgovora koje mi vodimo.

Također, savez SDA-SBB-SBiH, koji broji 12 viječnićkih pozicija u OV Jajce, smatra nekorektnim pisanje navedenih medija, bez da su ikad i na bilo koji način kontaktirali bilo koga od predstavnika saveza, bilo koje tri partije i tražili izjavu kako bi čuli i drugu istinu, kako bi eventualno dobili informaciju s druge strane o razlozima nekonstituisanja vijeća, procesu i toku razgovora i bilo kakvim uslovima sa njihove strane.

Smatramo da takvo jedno pisanje ne služi na čast tim medijima, koji su u isključivoj funkciji jedne politike i to već duži vremenski period.

Još jedanput naglašavamo da nema formalne prepreke za konstutuisanje vijeća, niti mi smatramo da sporazum koji se treba postići, treba biti prepreka konstituisanju OV i donošenju važnih odluka koje su u interesu svih građana, stoji u saopštenju.

Održane su samo dvije sjednice Općinskog vijeća Jajce, na prvoj konstituirajućoj novoizabrani vijećnici dali su samo svečane izjave i njenim  potpisivanjem pruzeli dužnost, koju ne poštuje jedan broj vijećnika.

Podsjećamo, savez SDA, SBiH i SBB-Fahrudin Radončić u novom sazivu općinskog vijeća ima 12, Hrvatski blok koalicija „Za bolje sutra Jajcu“ 11 vijećnika, a po jednog vijećnika ima SDP i koalicija HNS BiH i HSP BiH.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/