Reagiranje na stranački mimohod u povodu 11. jula dana sjećanja na genocid u Srebrenici

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Đemal Bilanović, vijećnik Naroda i Pravde Bugojno uputio je reakciju na obilježavanje dana sjećanja na žrtve Srebrenice koji je obilježen u Bugojnu proteklu subotu 10.07.2021.

“Zašto u Bugojnu 11.7. 2021 na dan žalosti sjećanja na genocid u Srebrenici, nisu spuštene zastave na pola koplja? Zašto institucije lokalne zajednice: Opština Bugojno sa Načelnikom opštine, uz sve javne ustanove, javna preduzeća, javne službe, sa građanima Bugojna, nisu zajedno bez podjela na stranke, obilježili dan sjećanja na genocid u Srebrenici? Zašto je Islamska zajednica, kao naša najvažnija institucija potpuno “gurnuta u stranu”?

Institucije sistema su potisnute i odstranjene, a obilježavanje dana sjećanja na genocid u Srebrenici, svedeno na stranački “mimohod” SDA. Umjesto obraćanja predstavnika muslimana Bošnjaka, Glavnog imama i Predsjednika Medžlisa, serviran je svađalački govor stranačkog predsjednika lokalne SDA. Čovjek je pohvalio i nazvao odgovornim i hrabrim one koji su se odazvali stranačkom pozivu, a svi drugi koji se nisu uredali u SDA-ov mimohod, ispadoše suprotno tome, neodgovorni i kukavice. Samo je još falilo da smrknuti gospodin predsjednik, na kraju pozove da se glasa za “organizatora” programa mimohoda, to jest za njega i SDA.

Nakon svega, neko mora reagirati, da se ne ponovi isto i slijedeće godine. Ljudi moji, javno govorim: Preuzeli su, ama baš sve pod svoju kapu. Neću ovdje nabrajati šta sve kontrolišu, ali se zna, da bez dozvole stranačkih šefova, ovdje niko ništa niti smije, niti može, i to je tako.

Međutim, uzimanje od Opštine i od Islamske zajednice, nadležnost obilježavanja 11. jula, te svođenje takvih događaja na stranačku predstavu, nikako ne može biti pametno i sigurno nije u interesu Bošnjaka muslimana. To svi znamo i neko mora javno progovoriti. Oni koji nas ne vole, koji negiraju genocid ili veličaju UZP, i koji nam i dalje pokušavaju razvaliti državu, 100% se raduju izbacivanju Bošnjaka iz institucija i svođenje čitavog naroda na jednu, sve manje uglednu stranku. Oni koji nas negiraju kao narod, raduju se našim podjelama i sigurno ne žele naše jedinstvo i zajedničko okupljanje pod institucijama sistema zajedno sa našom Islamskom zajednicom.

Ovim putem pozivam stranačke vođe lokalne SDA, da ne trpaju stranku u ovakve manifestacije. Narod uz institucije sistema je puno važniji od svake stranke i stranačke promocije i stranačke politike. Pozivamo ih da ne rade ono čemu se raduju oni koji ne vole ni BIH ni naš narod. Svaka vlast i ‘bude i prođe, ali država i naš narod je iznad interesa svake stranke i svake vlasti i to treba da bude svima jasno.”

BOŠNJAK MUSLIMAN

Đemal Bilanović

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o