Rasim Muratspahić iz Bugojna od obične šoljice kafe pravi umjetnička djela

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Intervju: Rasim Muratspahić

Razgovor vodio Amel Petrović

“UMJETNIK S KAFOM”

Svaki posao je i težak, ali i zanimljiv na svoj nači – sve je u našoj percepciji kako ga prihvatimo. Konobarski posao se obično degradira i svrstava u manje vrijedna zanimanja, ali kada pročitate priču Rasima Muratspahića iz Bugojna, formirati ćete potpuno novo mišljenje o ovom rasprostranjenom zanimanju u Bosni i Hercegovinu. Rasim je umjetnik s kafom…

1. Konobarski posao, dinamičan i zahtijevan! Da li si zadovoljan izborom zanimanja i da li sebe možeš vidjeti kao konobar i za 20 godina? 

: Konobarski posao sam previše  zavolio tako da ne može da bude zahtijevan. Kada nešto istinski zavolite posvetite mu svo svoje vrijeme i to je definitivno za cijeli život.

2. Umjetnost i kvalitet su tvoja prednost. Na koji načn se inspirišeš ovim poslom?

Sve je počelo pričom u lokalu kojem radim s kolegom koji radi za Franck, jer smo potrošači njihove kafe . Franck ulaže u svoje partnere, tako da sam se prijavio za baristićko takmičenje gdje je bilo 10 najboljih franckovih barista iz cijele BiH. To je bilo moje prvo takmičenje i od tada je počelo educiranje o kafi i njenim načinima pripremanja.

3. Vrsni si crtač “elemenata” na kafi. Šta je zapravo “latte art”?

Što se tiče “crtanja po kafi” odnosno “latte art” koje je tehnika iscrtavanje raznih oblika zagrijanim mlijekom na “espressu”. Najpoznatiji i osnovni oblici su srce, rosetta i tulip, a spajanjem tih oblika možemo da nacrtamo sve ostalo. Latte art se razvijao paralelno u nekoliko zemalja, ali se vjeruje da je cijela priča započela u Italiji . U SAD-u “latte art” se počeo razvijat u Seattleu 1980. godine, a popularizirao ga je David Schomer, koji je razvio tehniku pripremanja mikro pjene. Za dobar “latte art” osnova nam je odličan “espresso” što znači da prvo moramo da znamo da napravimo “espresso”, a da bi napravili “espresso” imamo pravila koja moramo da radimo po redoslijedu.

4. Koliko je popularno u BiH ovo čim se baviš?

U BiH postaje sve popularnije i počinje da se razvija sve više i više. Veliku zaslugu za to ima zasigurno jedan čovjek, a to je Timur Kahrović jedan od organizatora “Coffe festa” koji se održava u Sarajevu. Pored njega tu je naravn i Dejan Radovic.  Već pet godina se održava “Coffe fest” u Sarajevu i takmičenje u “latte artu” pod nazivom “Sarajevo latte art challenge” gdje sam ove godine i ja bio učesnik.

5. Za kraj, poruka mladim ljudima pri izboru zanimanja?

 Radite ono što volite, a ja volim kafu!

kvaka.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o