Rašid Tihak, istaknuti sportski radnik: Moja porodica i ja živimo karate

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Rašid Tihak, dipl.maš.ing. (1962), karate sportom bavi se više od 30 godina i u tom periodu (1980-2015) kroz klub  je prošlo preko 6.000 članova. Trenirajući Karate klubove “Iskru“ i ”Vrbas” ,a danas “Bugojno“ sa svojim takmičarima osvojio je preko 1500 medalja različitog sjaja. Vodio je karatiste Bugojna do titula državnih prvaka u raznim uzrasnim kategorijama od dječije do seniorske, te je pravi primjer uspješnog sportskog radnika, koji je veoma cijenjen u našem gradu, ali i mnogo šire.

  • Što se tiče samih početaka, karate u Bugojnu je imao veoma dobru osnovu za rad imajući u vidu da je tada postojao samo jedan karate klub u kome su prve korake u karateu napravili mnogi uspješni karatisti i treneri.Najbolji među njima bio je Kemal Bajrić koji je predstavljao BiH na mnogim međunarodnim takmičenjima, nakon čega je njegovim putem krenuo i Samir Hozić, te su iz te generacije trajan pečat ostavili u bugojanskom sportu.
  • Kad se osvrnem na svoj rad od početka do danas, mogu slobodno reći da sam ponosan na ostvarene rezultate bugojanskih karatista pod mojim stručnim nadzorom. Moram priznati da su naši tadašnji rezultati prepoznati i od strane SS Bugojno, pa smo tako osam puta proglašeni za najuspješniji sporski kolektiv u gradu. Naravno, tada smo imali i znatno bolju podršku sa lokalnog i kantonalnog nivoa, što je omogućavalo kvalitetniji rad, a samim tim i bolje rezultate. Ostvareni rezultati nisu došli slučajno, već su plod istrajnog, upornog rada i stalnog odricanja, da bi mnogim sadašnjim majstorima i trenerima, dao dobar temelj za uspjeh, ne samo u sportu, već i u privatnom životu. Kao što voli reći moj trener dr.Suad Ćupina – na dobrom temelju pokušali smo napraviti veliku zgradu i uspjeli smo, ali nažalost uvijek ima onih koji žele sve da sruše. Kad je riječ o Karate klubu Bugojno, uglavnom smo uspjeli ostvariti ono što smo planirali. Ovaj Klub je nastavio svoju nisku dobrih rezultata, pa je ove godine pet naših takmičara nastupalo na Balkanskom šampionatu i bili smo jedini iz Bugojna, jer članovi drugih klubova iz grada nisu uspjeli izboriti mjesto u reprezentaciji BiH.

Činjenica je, da je danas bugojanski sport razuđen na veliki broj klubova, što nije donijelo željeni kvalitet, već naprotiv. Priznaje i da je sada situacija mnogo teža, ali vjeruje u nove uspjehe.

  • Sada je sve to teže i teže. Bila je smjena generacija. Bugojno, nažalost nije univerzitetski centar, pa mladi odlaze studirati,tako moram spomenuti, da su mnogi koji su kod mene bili takmičari, kasnije i treneri,  sada treneri u Sarajevu, a tu prije svega mislim na Adisa Mešana, Adnana Topalovića, Enesa Durakovića, Sanelu Merdžanić, itd.itd. Takođe, ima i onih koji su ostali u Bugojnu, a bili  su takmičari i treneri u KK Vrbas i KK Bugojno, a sada su dobri treneri u samom Bugojnu i oko Bugojna. To su Amir Šečibović, Samir Hozić, Alija Pilav, Neđad Jusić,Salko Pilav, Ahmet Hozić koji je jedno vrijeme bio jako talentovan trener ali zbog svog posla nije se mogao aktivnije baviti. Tu je i Alem Husak, Haris Jašarević i mnogi drugi uz napomenu da  su svi prije bili dobri takmičari, treneri i sudije. To je jedan kontinuitet rada koji je nama donio titule osam puta najuspješnije ekipe u gradu Bugojno , a 2006.god. smo bili najuspješniji u kantonu. Mislim da se malo koji sport u Bugojnu može pohvaliti da je 30 puta imao poziv za Balkansko prvenstvo (osvojeno 8 medalja) i 6 puta za Evropsko prvenstvo.Mnogi su stipendije dobili kao članovi KK Bugojno, bilo ih je devet, a čast da budu najbolji treneri imali su četvorica iz našeg kluba. Imamo 26 majstora, 13 sudija i ovdje bih posebno naglasio uspjeh Karate kluba Bugojnu u organizaciji najstarijeg karate turnira u BiH „Bugojno Open – Ajvatovica kup“ koji je do sada okupio preko 5.000 takmičara iz cijele BiH i okruženja. Tu mnogi naši klubovi, koji rijetko mogu izaći na neko drugo takmičenje imaju polaznu osnovu da vide dokle su stigli i mi se na to ponosimo, dodao je Tihak, koji je za ukupan doprinos u razvoju karate sporta u BiH dobio posebno priznanje od Karate saveza BiH, a nagrađivan je i od mnogih klubova.

Tihak je dobitnik srebrene plakete Sportskog saveza Bugojno i Sportsog saveza SBK/KSB, a u periodu 2002-2004.g. godina bio je predsjednik Sportskog saveza Bugojno, zatim predsjednik Skupštine sportskog saveza, te predsjednik kantonalnog karate saveza SBK/KSB.  Zbog svog velikog doprinosa razvoju i afirmaciji karate sporta u BiH u periodu od 1996-2002. bio je predsjednik Komisije za zvanja KS BiH, predsjednik Trenerske komisije KS BiH, član UO KS BiH, balkanski karate sudija i nosilac zvanja majstor karatea sporta 5.DAN. Priznaje da je njemu ali i njegovoj porodici karate „u krvi“.

  • Kao posljedica mog kontinuaranog rada u sportu, vjerovatno je bila i moja želja, da se moji sinovi bave sportom. Moj cijeli život vezan je za salu,pa sam se nadao da će i moji sinovi voliti karate i na taj način biti direktno u to uključeni. Moja želja se dobrim dijelom ostavarila, tako da   je moj najstariji sin Erdin Tihak (1993.g.) majstor karatea 2.DAN, učesnik 2 Evropska i 3 Balkanska prvenstva, drugi sin Eldar Tihak (1998.g.) je majstor karatea 1.DAN  i bio je na Evropskom i 2 Balkanska prvenstva. Treći sin Adin (2002.g.) je odličan učenik i nosilac smeđeg pojasa, učestvovao je na 2 Balkanska prvenstva i pred njima je karijera.Naravno da bi se došlo do ovih reprezentativnih nastupa neophodno je bilo osvajanje mnogih medalja na Državnom nivou.  Sve ovo skupa ne bi bilo uspješno da nije bilo podrške moje supruge Azre i ja sam ponosan da su oni svi vezani za sport i mislim  da je ovo jedinstven slučaj gdje smo svi faktički vezani za ovaj sport. Mi jednostavno živimo karate.

Za kraj se dotakao situacije u sportu, podrške sportu i klubovima u Bugojnu , kao i KK Bugojno.

  • Ja sam već naglasio podrška, pogotovo u ranijem periodu bila je izuzetno povoljna. U tom periodu bilo je manje klubova i mi smo bili zadovoljni što se tiče moralne i finansijske podrške. Međutim, u zadnje dvije godine što se tiče finansijske podrške ne možemo biti zadovoljni. Jedini Klub koji je na posljednjoj Skupštini Sportskog saveza Općine Bugojno, na neki način sankcionisan, je KK Bugojno i mislim da je to urađeno namjerno, kako bi se isfinasirali ostali klubovi koje je primio Sportski Savez.
  • Žalosno je da je naš Klub na ovoj skupštini i nakon nje tretiran kao i  novoformirani klubovi ili klubovi koji su u fazi formiranja.Nadam se da će doći bolja vremena, kada će se cijeniti rad i rezultati rada i da će sport u Bugojnu ugledati svjetlost dana.  Bio sam jedan od incijatora za formiranje Sportskog saveza,  kada je bila ideja da Savez pomaže klubovima u njihovom radu i razvoju ,te smo u tom periodu imali prvoligaše u fudbalu (muški, ženski),rukometu (muški,ženski), karate je bio u samom vrhu u BiH,…. ali danas je uloga Sportskog saveza,  po meni, takva da ja često postavljam pitanje, da li uopšte treba Sportski savez ovakav kakav jeste. On sada služi za Izbor sportiste i organizaciju Šutkovog turnira i mišljenja sam da to mogu odraditi i službe pri Općini u saradnji sa pojedinim klubovima. Ne znam šta je dovelo do toga, ali politika se umiješala u rad Sportskog saveza i ona je dominatna. Klubovi se primaju ne razmišljajući da li ih zaista treba toliko i doveli smo se u situaciju da sada imamo oko 40 klubova, a strategije o sportu nigdje.To ne odgovora sportu, a onome kome odgovara vjerovatno će se on prepoznati. Klubovi su, da se samo zadovolje, primljeni u Sportski savez  i ako se znalo se da se neće moći finansijski pratiti, zbog čega u  suštini ispašta sport. Što se tiče pomoći u proteklom periodu za Karate klub Bugojno sa viših nivoa vlasti,  što je mišljenje i mnogih mojih kolega, istaći ću pomoć od nekadašnjeg minsitra za obrazovanje prof.Mirsada Bušatlije, kao i  nekadašnjeg premijera Kantona SBK/KSB Zahida Mustajbegovića od kojeg smo imali dobro razumjevanje pri odlasku u to vrijeme u reprezentativne selekcije naših članova. Svakako tu treba spomenuti  i bivšeg ministra za borce gosp. Zukana Heleza koji je dao veliki doprinos uz Općinu da se turnir u Bugojnu održi u kontinuitetu, dodao je Tihak na kraju razgovora za naš portal.

 

unnamed1 tihak rasid

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/