Pušači u BiH na cigarete dnevno troše četiri miliona KM, od danas će još više

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Nakon tradicionalnog godišnjeg poskupljenja cigareta u BiH, firma Philip Morris će od danas, 1. juna, povećati cijene 19 vrsta cigareta za 10 ili 20 feninga.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ističu da novo poskupljenje nema veze s onim koje će se dogoditi sljedeće godine, jer je povećanje cijena cigareta stvar poslovne politike svakog proizvođača.

To znači da cigarete mogu poskupjeti kad god to proizvođač želi, ali u novu cijenu mora biti ugrađena i plaćena trošarina u skladu s Odlukom o posebnoj ili minimalnoj trošarini za tekuću godinu.

Tako će prvi poskupjeti proizvodi kompanije Philip Morris, odnosno njihove cigarete s logom Marlboro, Chesterfield i Bond. Sljedeći na „udaru“ će biti konzumenti proizvoda Tvornice duhana Rovinj (TDR), tačnije one osobe koje konzumiraju Dunhill.

Ostali proizvođači za sada još uvijek nisu korigovali trenutne cijene, odnosno o tome nisu obavijestili UIO BiH.

Prema podacima koji su dostavljeni UIO poskupjet će devet vrsta Marlbora, četiri vrste Chesterfielda i četiri vrste Bonda.

Pored toga, Uprava Društva TDR Sarajevo na bh. tržište će plasirati dva nova duhanska proizvoda Dunhill Essence Master Blend (6 mg) i Dunhill Essence Blonde Blend (4 mg) koji će se prodavati po cijeni od 5 KM.

Građani uspjeli BiH staviti na prvo mjesto kada je u pitanju broj osoba koje konzumiraju cigarete.

Bosna i Hercegovina nalazi se na prvom mjestu u Evropi kada je u pitanju broj pušača i među 10 je zemalja svijeta koje imaju najveći postotak ovisnika o nikotinu s obzirom na broj stanovnika, prenosi Večernji list BiH.

Službeni podaci pokazuju kako građani BiH svaki dan za cigarete daju više od četiri miliona maraka. To je 120 miliona maraka mjesečno ili gotovo 1,5 milijardi maraka na godišnjoj razini.

Država je prepoznala taj trend te je posljednjih godina bila iznimno uspješna u podizanju trošarina na duhanske proizvode. Te trošarine danas iznose više od dvije trećine cijene jedne kutije cigareta. U prijevodu, država na cigaretama godišnje zarađuje više od milijarde maraka.

Ti prihodi čine čak gotovo 10 posto budžeta u BiH, tako da se može reći kako su ovisnici o cigaretama jedni od najvećih financijera institucija i države administracije. Upravo je ta administracija na početku procesa podizanja trošarina na cigarete obećavala kako će sredstva završiti u zdravstvenom sektoru koji je izravno opterećen zbog posljedica pušenja na zdravlje ljudi.

Od tada do danas institucije su zaradile na cigaretama više od 10 milijardi maraka, a bolnice grcaju u dugovima i podižu kredite kako bi se održale i liječile posljedice pušenja.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/