Pružena velika mogućnost namještanja konkursa u školama u Bugojnu ali i SBK

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.eki.ba'

Nakon što je portal Bugojno Danas istražio i otkrio pokušaj namještanja konkursa koji je objavljen u Glasu Srpske (dnevne novine koje se ne mogu kupiti u Federaciji BiH) za poziciju sekretara u Trećoj osnovnoj školi Bugojno. Koncem avgusta ove godine je nemoguće pristupiti portalu e-skole.ba gdje se nalaze obavijesti osnovnih i srednjih škola.

To je portal Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK tačnije naziv portala je EMIS (Integrirani obrazovni informacijski sistem) dok je jedna od kategorija tog sistema i portal e-skole.ba gdje su osnovne i srednje škole u SBK objavljivale sve obavijesti vezane za njihove škole pa i konkurse jer im je to obaveza.

Neke škole nisu tako redovno ažurirale obavijesti, a neke su kasnile s ciljem namještanja konkursa kako se zainteresovani kandidati ne bi stigli prijaviti na vrijeme te iste takve konkurse objavljivali po niskotiražnim dnevnim novinama koje gotovo niko ne kupuje u Bugojnu ali i SBK.

Istražujući razlog zašto ne radi portal e-skole.ba gdje su se mogli naći konkursi osnovnih i srednjih škola, dobili smo dokument ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Bojana Domića gdje je poslao obavijest 18.9.2019. svim osnovnim i srednjim školama u SBK u vezi portala EMIS tj. e-skole.ba te navodi da je ugovor koji su potpisali prof. Senad Burak i svi direktori osnovnih i srednjih škola istekao 31.08.2019. te je u toku rješavanje istog i da će biti blagovremeno obaviješteni a do tada se prolongiraju svi poslovi vezani iz Pravilnika o primjeni informacijskog sistema EMIS (dokument na dnu članka).

Kontaktirali smo ministra Domića te ga upitali dokle se došlo sa obnavljanjem ugovora odnosno rješavanjem pomenutog problema:
Rješavanje neće biti ni brzo ni lako pošto mi kao ministarstvo nismo imali nikakav ugovor niti imamo sada ugovor sa nekim ko je vlasnik toga već je to bilo na 80 škola pocijepano. Radi se o cijepanju javne nabavke, ne možemo na taj način rješavati. Mi moramo planirati sredstva, javnu nabavku, objaviti itd. Teško da će u ovoj godini na taj način biti riješeno, možda neki od segmenata EMIS-a hoće. Ne znamo kako bi legalno to produžili. Gledat ćemo da riješimo web stranicu i da bude što transparentnije“, izjavio je za portal Bugojno Danas ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Bojan Domić.

Podsjetimo, na sjednici Vlade SBK 4.4.2019. usvojen je Nacrt uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu te je tom prilikom ministar Prostornog uređenja Amir Šečibović kazao “Moramo staviti u uredbu i to da se oglas objavljuje u medijima koji su prisutni na području SBK, a ne onima u Kantonu Sarajevo ili nekima kojih nema tu“.

S njim se složio i premijer Tahir Lendo, dodavši kako je već i prije bilo takvih slučajeva.

Dosad je već bilo slučajeva da se oglasi objave u medijima kojih nema kod nas. Objavi se na nekom Dalmacijax ili nešto pa ljudi i ne znaju za oglas“, rekao je Lendo.

Da li će Vlada usvojiti novi dio uredbe koju su podržali ministar Amir Šečibović i premijer SBK Tahir Lendo, ostaje da se vidi.

Veliki problem je nastao za zainteresovane kandidate koji žele konkurisati na određene konkurse a koje su pratili preko portala e-skole.ba jer nisu u mogućnosti kupovati sve dnevne novine svaki dan kao što su Dnevni avaz, Dnevni list, Oslobođenje, Nezavisne novine itd. te se novonastalim problemom za potencijalne uposlenike napravio veliki prostor za malverzacije i štimanje konkursa koje smo mi kao portal nekoliko puta dokazali na našem portalu Bugojno-danas.info.

Bugojno-danas.info

https://www.facebook.com/FISdoo/posts/3503129843060999' http://shop.janj.ba/ https://www.bingotuzla.ba/2020/02/20/vikend-akcija-20-2-23-2-2020/'