Protesti rudara u Sarajevu: Nema povlačenja niti pregovora, pozivaju sve da im se pridruže

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/praznicninakit/

Drugi je dan protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu u organizaciji članica Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH odnosno rudara sedam rudnika.

10:07 – I jutros brojni građani Sarajeva donose ćevape, pite i ostalu hranu rudarima. Nekima su se pridružile i supruge, a među demonstrantima vlada pozitivna atmosfera uprkos vremenskim uslovima i noći provedenoj na ulici.

09:58 – Za sada se ispred zgrade Vlade FBiH ne dešava ništa značajno. Rudari vrijeme provode u međusobnim razgovorima uz pokoji zvižduk i skandiranje “lopovi, lopovi”. Nemaju informacije da li se išta dešava u vezi s njihovim zahtjevima niti očekuju da će se nešto promijeniti.

U Sarajevu je jutros 5 stepeni celzija pa je pred rudarima još jedan težak dan no ne čini se da iko planira odustati ili prihvatiti kompromis.

09:36 – Od samog jutra, uz prvu kafu i čaj, promrzli rudari skandiraju “Lopovi, lopovi” poručujući da neće odustati od svojih zahtjeva ni pod koju cijenu.

Pozvali su sve radnike i građane da im pruže podršku i pridruže im se u ulici Hamdije Čemerlića.

Sinoć u ponoć je održan i sastanak u Vladi FBiH koji je sazvao premijer Fadil Novalić. Epilog sastanka je formiranje pregovaračkog tima, iako su rudari ponovo odbili ikakve razgovore i ulazak na sastanak.

Danas se očekuje dolazak i benda Dubioza kolektiv koji su poručili da će pružiti podršku rudarima.

09:00 – Nakon što su jučer demonstrirali cijeli dan ispred vlade, noć su proveli na hladnom asfaltu s nadom da će se danas promijeniti stvari u njihovu koristu. Građani Sarajeva su im donosili deke, hranu i tople napitke.

Rudari su jučer u dva navrata odbili pregovarati o zahtjevima koje su postavili pred Vladu FBiH i Elektroprivredu BiH. Bili su isključivi – “do ispunjenja zahtjeva ne prekidamo proteste”.

Ono što rudari traže je stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o