Pronađeno oružje u Travniku

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Službenici policijske stanice Travnik su tokom posljednjih nekoliko dana provodili aktivnosti na pronalasku i prikupljanju oružja koje je u nelegalnom posjedu građana, a sve s ciljem da se stepen sigurnosti građana podigne na što viši nivo. Takve aktivnosti provode se s obzirom da provedena istraživanja pokazuju da se na području Bosne i Hercegovine u nelegalnom posjedu građana nalazi oko 750 hiljada pojedinačnih komada nelegalnog oružja, statistička činjenica je da se preko 90% krivičnih djela izvršenih uz upotrebu oružja izvrši upravo neregistriranim i nelegalnim oružjem.

Provodeći navedene aktivnosti službenici kriminalističke policije PS Travnik došli su do saznanja da osoba iz Travnika inicijala T.Č. posjeduje veću količinu lovačkog i vojnog naoružanja i municije, za koje ne posjeduje potrebna odobrenja. Postupajući po navedenim saznanjima pribavljena je naredba Općinskog suda Travnik za pretres stana i drugih prostorija osumnjičene osobe. Prilikom pretresa stana pronađene su 3 lovačke puške, 4 pištolja, 9 spremnika za razne pištolje sa municijom, 3 lovačka noža, 1 vojni nož – bajonet, te oko 1100 komada razne municije za lovačko i vojno naoružanje. Pronađeno oružje, municija i drugi predmeti su oduzeti, osoba je ispitana u svojstvu osumnjičenog, te je protiv njega podnesena

Prisustvo nelegalnog i neregistriranog naoružanja u svakoj zemlji nesporno predstavlja sigurnosni problem, a u nastojanju da se suprostavimo svim sigurnosnim izazovima, odlučeno je da se intenziviraju aktivnosti na prikupljanju nelegalnog oružja. Te aktivnosti provede se na području cijelog kantona i nastavit će se i u narednom periodu.

Apelujemo na građane da IZABERU ŽIVOT BEZ ORUŽJA i predaju oružje koje je nelegalno u njihovom posjedu. Takvim postupkom izbjegavaju bilo kakvo prekršajno ili krivično gonjenje, kako je to i predviđeno novim Zakonom o nabavi, držanju i nošenju oružja i municije Srednjobosanskog kantona. U protivnom, ukoliko u okviru istražnih radnji policijski službenici pronađu oružje ili minsko-eksplozivna sredstva kod neke osobe, ta osoba je odgovorna za krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine.

Pozovite policiju na broj 122 i policijski službenici će doći do Vas da preuzmu oružje.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/