Pritisak na Sud i Tužilaštvo BiH odmah mora prestati

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i Demokratska fronta, povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini i nezapamćene zloupotrebe institucija BiH u svrhu vršenja pritiska na rad pravosudnih organa, daju zajedničko saopštenje za javnost:

Svaki vid pritiska najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine, naročito članova Predsjedništva BiH i pojedinih članova Vijeća ministara BiH, kao i drugih institucija i političkih predstavnika u BiH na Sud i Tužilaštvo BiH mora odmah prestati.

Praksa zaustavljanja i blokade rada zakonodavnih i izvršnih institucija u BiH uzrokovana hapšenjem predsjednika SBB Fahrudina Radončića mora se odmah zaustaviti jer to predstavlja najteži oblik vršenja pritiska na rad pravosudnih organa i pokušaj stvaranja atmosfere haosa u državi.

Dajemo punu podršku radu Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine i očekujemo da će nosioci pravosudnih funkcija raditi samo i isključivo u interesu pravde, te na temelju Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, kao i da će aktivnosti u vezi sa slučajem hapšenja Radončića biti provedene profesionalno i efikasno.

Od interresorne radne grupe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja priprema izmjene Izbornog zakona, tražimo da u roku od 15 dana Parlamentarnoj skupštini BiH pripremi i dostavi Izmjene Izbornog zakona kojim bi se propisao postupak raspisivanja Vanrednih izbora u BiH.

Tražimo i pozivamo sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH da hitno usvoje izmjene Izbornog zakona kako bi se u oktobru 2016. godine u BiH održali redovni lokalni i vanredni opći izbori. SDP i DF će podržati usvajanje ovih izmjena i raspisivanje vanrednih općih izbora.

U periodu do održavanja vanrednih izbora tražimo od vlada na svim nivoima da svoje aktivnosti usmjere isključivo na realizaciju obaveza koje proističu iz Reformske agende i nastavka puta BiH ka članstvu u Evropskoj Uniji i NATO savezu. Mi se obavezujemo da će naši zastupnici na svim nivoima podržavati provođenje tih zakonodavnih aktivnosti.

Pozivamo sve političke snage u zemlji da se ponašaju maksimalno odgovorno, da poštuju elementarne demokratske standarde i da prestanu sa kreiranjem atmosfere haosa jer time se ugrožava stabilnost države i nanosi ogromna šteta svim građanima Bosne i Hercegovine.

Izvor: sdp.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/