Presuda Ustavnog suda u korist priređivača igara na sreću i u Općini Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Ustavni sud Federacije BiH ocijenio je da je Općina Bugojno protivno Ustavu tog bh. entiteta povećala komunalne takse priređivačima igara na sreću, koje posluju na području te općine.

Ustavni sud odluku u korist kladionica „Premijer World Sport“ donio je na sjednici polovinom februara ove godine, piše Patria.

„Utvrđuje se da članak 3. Tarifni broj 1 Odluke o tarifama komunalnih pristojbi na području Općine Bugojno nije u suglasnosti sa Ustavom Federacije BiH“, objavio je Ustavni sud FBiH. 

Više općina u Federaciji BiH su u posljednjih nekoliko godina povećale komunalne takse samo za priređivače igara na sreću, dok je komunala taksa za duge djelatnosti ostala nepromijenjena. U svim dosadašnjim slučajevima Ustavni sud FBiH presuđivao je u korist priređivača igara. 

Ustav FBiH propisuje da svako lice na području Federacije, pravno ili fizičko, mora biti jednako pred zakonom. Eksperti za poreznu politiku objašnjavaju da to znači da ne može općina ili grad proizvoljno odlučiti kome i koliko novca želi uzeti po osnovu komunalnih taksi, već da jednak tretman trebaju imati sve djelatnosti. 

Sud je ranije naložio da Općina Hadžići Premier kladionici treba vratiti nešto više od 26.000 KM po osnovu naplaćenih komunalnih taksi i pripadajućih kamata, jer je ta naplata proglašena neustavnom. Sud je povrat sredstva ranije naložio i općinama Vitez, Breza, Visoko, Bugojno, Ilidža, Kakanj, Posušje.

Odluka nekih lokalnih zajednica da povećaju komunalne takse samo kladionicama, poput Zenice, također je na ocjeni ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH.

„U konkretnom slučaju sasvim je drugačije riješeno od rješenja koje je bilo u odluci Općinskog vijeća Bugojno o tarifama komunalnih pristojbi na području Općine Bugojno“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju Ustavnog suda FBiH, odlučujući o predmetu koji se tiče povećanja komunalnih taksi za priređivače igara na sreću na području Općine Bugojno.

Priređivači igara na sreću ističu da oni nisu protiv plaćanje poreza, ali, kako kažu, samo traže pravičan tretman pred zakonom.

NAP

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o