Okončan sastanak lidera: SDA, SBB, SDP i DF dokazali da mogu skupa, jednoglasni u vezi Izbornog zakona

# https://www.zekataxi.com/

U Sarajevu je održan sastanak lidera SBB-a, SDA, SDP-a i DF-a s predstavnicima međunarodne zajednice o temi izmjena Izbornog zakona u BiH i provedbe presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Sastanak, koji je održan u rezidenciji američke ambasadorice i u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Delegacije Evropske unije u BiH, ocijenjen je najproduktivnijim sastankom stranaka o ovoj temi u posljednje vrijeme.

Domaćini sastanka bili su ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), a prisustvovao je i vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Euroaziju Metju Palmer (Matthew).

U razgovorima su učestvovali lider SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, SDP-a Nermin Nikšić te DF-a Željko Komšić.

Sastanku su prisustvovali i Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a, te Damir Mašić (SDP) i Zlatko Miletić (DF).

Nakon sastanka, lideri četiri stranke SBB-a, SDP-a, DF-a i SDA kazali su da su imali jedinstven stav tokom razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice.

Značajan iskorak

– Mislim da je jako važno da su ove četiri stranke SBB, SDA, SDP i DF imale potpuno identičan stav i da su napravile jedan značajan iskorak. Mi želimo da se poštuje popis iz 1991. godine jer nije proveden Aneks 7. Želimo da pokušamo da postignemo dogovor da Dom naroda u FBiH, koji je paralelan Predstavničkom domu, postane sličan domu u RS da bi se izbjegla asimetrija sa RS. Nama nije problem da se broj delegata sa 17 podigne na veći i mislim da je to jedna pregovaračka platforma o kojoj treba da se izjasne i legitimni predstavnici hrvatskog korpusa, a šta će oni o tome reći, ja neću da licitiram, ali mislim da je dobro da smo danas mi, kao jedan probosanski blok, dali neke svoje opcije razmišljanja – kazao je Fahrudin Radončić.

Odgovarajući na pitanje novinara je li do maja moguće postići rješenje, Radončić je kazao:

– Nije samo do ove četiri stranke nego i do naših partnera iz hrvatskog naroda.

Na novinarski upit šta znači da se Dom naroda u FBiH prilagodi nadležnostima Vijeća naroda u RS, Radončić je pojasnio:

– To znači da se on uglavnom, odnosno apsolutno izjašnjava samo o eventualnoj ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa, a ne kao sada, da je praktično zakonodavac koji je s istim kompetencijama, čak i većim od Predstavničkog doma, što jako komplicira rad svake federalne vlade – rekao je Radončić.

Željko Komšić je rekao da je zadovoljan i da četiri stranke sa sjedištem u Sarajevu imaju isti stav.

– Niko ne negira presudu po apelaciji Bože Ljubića, to svi prihvatamo, popis iz 1991., unifikacija entitetskih parlamenata na način da ono što sada imamo u RS kao Vijeće naroda bude na neki način preslikano i u Federaciji u smislu da se reduciraju nadležnosti Doma naroda – kazao je Komšić.

Dodao je da je bilo razgovora i o sprečavanju, kako je rekao, lažnih izjašnjavanja.

– To je vrlo delikatna priča i bojim se, kada bismo ušli u tu temu, da bismo mogli završiti s nekim novim presudama u Strazburu pred Sudom za ljudska prava. To su delikatne stvari – kazao je Komšić.

Dogovoreni detalji

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kazao je da su dogovoreni detalji koji bi mogli dati pozitivan smjer u rješavanju problema.

– U konačnici mislim da smo napravili iskorak i pokazali spremnost za saradnju i očekujemo da i ostale stranke pokažu taj interes da bi bilo moguće održavanje izbora i dobivanje vlasti koja će biti rezultat izborne volje građana, a gdje će biti omogućena zaštita vitalnog nacionalnog interesa svih nas – kazao je Nikšić.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, uz izraženo zadovoljstvo jedinstvenim stavom četiri stranke, kazao je i da je stav da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen, odnosno sva tri naroda, ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu.

– Ukoliko bude pritužbi da je došlo do nekih manipulacija u vezi s nacionalnim predstavljanjem, to treba CIK ispraviti. Konačno, dogovorili smo se da mora u potpunosti biti provedeno proporcionalno zastupanje – izjavio je Izetbegović.

Avaz.ba

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o