Premijeru Begi Gutiću plaća smanjena za 15 KM

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Nakon što je Savez samostalnih sindikata BiH u TK u saopštenju naveo kako su Skupština i Vlada TK obmanuli javnost donošenjem Zakona o plaćama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika, odnosno da nije riječ o smanjenju već o povećanju plaća, danas je reagovao i premijer TK Bego Gutić (SDA).

– U svojoj analizi oni su u plaće uračunali položajni dodatak, minuli rad, topli obrok, naknade za prijevoz itd. Međutim, jasno je da je riječ o smanjenju plaća, a samo ćemo u budžetu za Skupštinu TK ušetdjeti 150.000 KM – kazao je Gutić.

Gutić je potom pokazao primjere ušteda, odnosno plaće koje su imali predsjednik Skupštine TK, zastupnici, premijer i ministar prije, a koliko će imati nakon što je pomenuti zakon usvojen.

Tako je premijer Bego Gutić prije usvajanja zakona imao plaću, bez toplog obroka, naknade za minuli rad i prijevoza, 3.133 KM, a nakon usvajanja zakona imat će 3.118 KM. Dakle, njegova plaća je umanjena za 15 KM što će na godišnjem nivou značiti uštedu od 180 KM.

– Rekao sam kako su umanjenja plaća premijeru i ministrima simbolična, ali ćemo po novom zakonu pri obračunu plaća nosiocima izvršnih funkcija uštedjeti najmanje 500.000 KM – naveo je Gutić.

Vlada TK planira da otvori dijalog sa sindikatima budžetskih korisnika, a njima će se predložiti umanjenje plaće do 5 posto kako bi budžet TK u 2016. godini ostao likvidan.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/