PREDVIĐANJA STRUČNJAKA: Evo kako će svijet izgledati 2045.

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/


Drugi nastavak kultnog “Povratka u budućnost” ovih se dana ne miče s vaših zidova na Facebooku, a internet je prepun članaka o filmu i brojnim predviđanjima. Međutim, kako to obično biva s filmovima koji prikazuju budućnost, predviđanje budućnosti prilično je nezahvalan posao, ali to ne sprječava ljude da pokušavaju. Na kraju krajeva, uvijek je zabavno godinama kasnije analizirati sve te prognoze i vidjeti što se ostvarilo, a što ne. Upravo zato britanski Telegraph porazgovarao je s nekoliko stručnjaka i futurista (Alex Ayad, Oren Etzioni, Tamar Kasriel, Richard Watson, Peter Cochrane, Mark Drapeau) ne bi li provjerili što nas čeka za 30 godina i kakva su njihova predviđanja za 2045.

1. Kupovat ćemo emocije na internetu 

Dijeljenje emocija bit će veliki hit 2045. Metoda izravne stimulacije mozga, kao što je optogenetika, omogućit će ne samo čitanje već i zapisivanje informacija u neurone. U ovom trenutku prijenos podataka izuzetno je slab i najbolje što možemo jest postići brzinu prijenosa od nekoliko bitova u sekundi, ali do 2045. stanje bi se moglo drastično popraviti. U budućnosti bi tako postojalo virtualno tržište koje trguje visoko kvalitetnim emocijama i na kojem primjerice, umjetnici kupuju melankoliju, a glumci, pripremajući se za svoju sljedeću predstavu, traže suosjećanje ili žaljenje.

2. Gradovi će biti sagrađeni od živih materijala koji reagiraju na okolinu 

Za 30 godina visoke građevine od stakla i čelika djelovat će kao ostaci nekih minulih vremena na isti onaj način na koji gledamo ružne betonske zgrade iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U budućnosti nas čekaju živući materijali koje možemo lakše oblikovati, adaptirati, ali i odlagati. Potpuno novi sintetički oblici života (ili biološke mašine), načinjeni od stanica bakterija ili algi, uzgajat će se i razvijati prema potrebama stanara. Ti će organizmi udisati zagađeni zrak, pročišćavati otpadne vode i koristiti sunčevu svjetlost kako bi proizvodili korisne kemikalije, energiju i toplinu. Već danas laboratoriji sintetičke biologije razmatraju što nam sve priroda nudi, ali radi se o znanstvenom polju koje je tek u povojima.

3. Koristit ćemo se plaštevima nevidljivosti

Nevidljivost je oduvijek bila privlačna ideja.Naučnicisu tokom posljednjih nekoliko desetljeća zaključili da je moguće osmisliti novu vrstu materijala (metamaterijali) koji bi imali moć difrakcije svjetlosti. Teoretski gledno, plaštevi od takvih metamaterijala funkcioniraju na principu “zakrivljenja” elektromagnetskih valova oko objekta koji želimo prikriti pa zbog promjena elektromagnetskih valova zapravo vidimo ono što se nalazi iza određenog objekta.

Zasad im je pošlo za rukom učiniti to samo u slučaju određenih boja i iz određenih uglova, a primjene takvog otkrića gotovo su beskonačne, od zabave pa sve do skrivanja ružnih gradilišta koja će do završetka radova ostati skrivena od očiju javnosti.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/