PREDSTAVOM HNK I NP MOSTAR ,,AJMO NA FUKA” ZATVOREN 4. BUGOJANSKI BOŽIĆNI SAJAM

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Četverodnevni božićni sajam koji tradicionalno organizira bugojanski ogranak Matice hrvatske zatvoren je u ponedjeljak, 19.prosinca predstavom ,,Ajmo na fuka” u Maloj sali Kulturno sportskog centra Bugojno.

,,Ajmo na fuka” mostarska je hit predstava koja je nastala u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Mostara i Narodnoga pozorišta Mostar. Autor teksta i redatelj predstave, umjetnički je savjetnik HNK Mostar, Dragan Komadina, a igrali su Robert Pehar (HNK) i Saša Oručević (NP).
Predstava je prikazala odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskoga vijeća odbrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) te duhovitim i dirljivim tekstom donijela ove specifične likove u nekoliko tragi-komičnih situacija. Partner pri organizaciji predstave u Bugojnu bio je Teatar fedra Bugojno u okviru projekta TIFBU2016.

,, Cilj jedne ovakve manifestacije je okupiti sve zainteresirane ljude i udruge kako iz Bugojna, tako i šire koji žele izložiti sve ono što oni smatraju vrijednom i prikladnom ponudom. Ove godine je na javni natječaj za izlagače pristiglo preko 30 prijava što govori o ozbiljnosti i kvaliteti samoga sajma. Različitom i bogatom ponudom od izložbenih rukotvorina, unikatnih i vrijednih stavri, delicija i slastica, kuhanog vina pa sve do tradicionalnih zanata, upotpunjenih prigodnim glazbenim notama, željeli smo donijeti ugođaj Bozića i na ulice našeg grada i nadam se da smo ispunili naš cilj. Ovom prigodom bih se zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u namjeri donošenja božićnog ugođaja, prvenstveno načelniku gosp. Hasanu Ajkuniću, župniku fra Zoranu Tadiću, svim pokroviteljima četvrtog bugojanskog božićnog sajma, mojim dragim kolegama, Igoru Vrljiću, HVO volonterima, izlagačima, kao i onima koji su bili zaduženi za najveseliji dio, odnosno izvođačima. Vjerujem da smo u ova četiri dana uživali u bogatoj i raznovrsnoj ponudi naših izlagača, glazbi i okrjepi. Na kraju, još jednom, sve vas srdačno pozdravljam i želim Vam Čestit i blagoslovljen Bozić, kao i svako dobro u nadolazećoj godini”, kazao je predsjednik ogranka Matice hrvatske iz Bugojna, Antonio Džolan.

Predsjednik bugojanske Matice hrvatske, Antonio Džolan uručio je i priznanje-Zlatnu plaketu izlagaču Almiru Ćani koji je, na četvrtom Božićnom sajmu, u ponudi imao najoriginalniji proizvod.

U drvenim kućicama i pod velikim šatorom smjestilo se 26 izlagača iz Bugojna, Travnika, Kupresa, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Prozor-Rame koji su posjetiteljima nudili razne delikatese, suvenire i predmete iz domaće radinosti. Svaki dan sajam je nudio bogat kulturno zabavni program, kojim se sadržajno nastojao zadovoljiti svačiji ukus. Uz kuhano vino i čaj posjetitelji su gledali i slušali folklorne, pjevačke i plesne skupine iz Bugojna i Rame. Svaku večer atmosferu su zagrijavali poznati rock zvuci u izvedbi bendova Domino efekt iz Brčkog, Posebna vožnja iz Kiseljaka i Taxi band iz Zenice. Unatoč hladnom vremenu sajam je bio posjećen i u dnevnim i večernjim satima, čime su organizatori posebno zadovoljni.

Najmlađe posjetitelje sajma obradovao je Djed Mraz koji ih je darovao slatkišima i sokovima, a za uspomenu su dobili zajedničku fotografiju. Posebno oduševljenje publike izazvao je Vatreni performans u izvedbi članica Udruge Kulturne alternative mladih Hram iz Splita, Ivane i Mirte.
Još jedna zanimljivost su bili i članovi moto kluba Jastrebovi iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koji su obučeni kao djedovi na motociklima došli na sajam družiti se s posjetiteljima. Kao i prethodne godine, ,,Jastrebovi” su svoj dolazak u Bugojno oplemenili humanitarnim gestom, ovaj put posjetom i darivanjem paketića Udruzi Leptir čiji su štićenici djeca s poteškoćama u razvoju.

Pored toga, u okviru programa Božićnog sajma održano je predavanje na temu ,,Što znači čitati” hrvatskog filozofa Damira Barbarića, inače potpredsjednika Matice hrvatske i počasnog gosta ovogodišnjeg sajma.

Bugojanski božićni sajam je spoj modernog, tradicionalnog i urbanog, simbolizira lifestyle današnjih ljudi koji vole knjige, modu i Rock ‘n Roll, ali ne zaboravljaju običaje svojih predaka i tradiciju svoga kraja. Vođeni navedenim, organizatori će i narednih godina nastojati izgrađivati svoj najveći projekt Bugojanski božićni sajam u prepoznatljiv brend.

Generalni pokrovitelj Sajma je Općina Bugojno. Ostali pokrovitelji su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Euroherc osiguranje, Šumarija Kupres i Zorg-in d.o.o. Kornica.

Medijski pokrovitelji su RTV Bugojno, Posavska televizija, TV Kiss, Radio Rama, Kupreški radio, Bug.ba, Bugojno-danas.info, Rama-Prozor.info, Tourist-info.info, Bljesak.info, Dnevnik.ba, Katolički tjednik, Svjetlo riječi.
Partneri Bugojanskog božićnog sajma su Turistička zajednica SBK/KSB, HVO Volonteri Bugojno i Teatar FEDRA Bugojno.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/