Pravo na upravljanje skuterom / mopedom – Piše: Josip Topić

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Ovo je godišnje vrijeme kada svakodnevno u prometu možemo vidjeti vozače mopeda/ skutera. Upravljanje takvim vozilima ima određene prednosti, kao određene nedostatke.

Ono što je značajno da je rizik uvijek prisutan u prometu i da ovisi, između ostaloga, o vašemu znanju upravljanja takvim vozilima. Međutim, potrebno je znati da ono što izgleda kao skuter i nemora biti skutre, odnosno može biti laki motocikl i motocikl. A laki motocikl i motocikl su vozila koja se svrstavaju u kategorije te za njih se polaže vozački ispit, te se izdaje vozačka dozvola.

Pravo ne upravljanje mopedom /skuterom, stiječe osoba samo ako je prethodno prošao program osposobljavanja u autoškoli , kao i polaganja ispita za pravo na upravljanje mopedom/skuterom te mu je izdana Potvrda o položenom ispitu iz poznavanje propisa o sigurnosti prometa.

Kako svi mi težimo da svojoj djeci priuštimo određene stvari kako bih ih nagradili za njihov uspjeh ili njihova neka dostignuća, često puta te stvari donose i neke rizike po nas kao roditelje, potrebno je da mi kao roditelji smo svjesni tih rizika i da ih svedemo na minimum.

Ovaj tekst je namijenjen za roditelje koji svojoj djeci žele da kupe moped / skuter, kako bi znali svoju djecu informirati o uvjetima koje moraju ispuniti kako bih mogli steći pravo na upravljanje mopedom/skuterom.

Što je moped?
Moped je motorno vozilo s dva kotača čiji radni obujam motora nije veći od 50 cm3, a snaga kod električnih motora ne prelazi 4 kW, ili na tri kotača čija radna zapremina motora nije veća od 50 cm3 ili snaga motora kod motora s unutarnjim izgaranjem i električnih motora nije veća od 4 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 km/h.

Tko može steći pravo upravljanja za moped?
Mopedom na javnoj cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina i posjeduje odgovarajuću ispravu o poznavanju propisa o sigurnosti prometa.

Koja je dokumentacija potrebna za upis?
– rodni list,
– 2- fotografije 3×3,5 cm,
– liječničko uvjerenje za vozača mopeda/skutera.
– kopija osobne/lične karte jednog roditelja.

Mi u Autoškoli TOPIĆ Jajce www.autoskola-topic.com dugi niz godina vršimo osposobljavanje kandidata za vozače mopeda/skutera sukladno našem nastavnom planu i program koji je kao takav odobren od nadležnoga ministarstva.

Josip Topić dipl.ing.prometa

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/