Policija u BiH radi i na slučajevima ucjena putem Facebooka

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Društvene mreže postale su sastavni dio života građana, pa tako se i sigurnosne prijetnje iz stvarnog života manifestuju na ovoj društvenoj mreži.

U martu prošle godine uhapšen je muškarac na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Prijedor i to zato što je ucjenjivao žensku osobu.

Oštećenoj je više puta slao poruke i tražio da mu na prethodno dogovoreno mjesto donese novac u iznosu od 7.000 eura, kako ne bi putem društvene mreže objavio njen kompromitujući snimak sačinjen u proteklom periodu.

U proteklim mjesecima i na području Srednjo-bosanskog kantona zabilježeno je nekoliko prijava ucjene putem Facebooka.

Kako su za Fokus.ba istakli iz MUP-a SBK prevare na internetu vežu se i za lažna predstavljanja, ponude za laku zaradu i slično.

“Tokom ove godine nismo imali takvih prijava. Međutim, prijavljen je jedan slučaj prevare koji se dogodio putem internet oglasa objavljenog na stranici Posao.ba, a odnosio se na ponudu posla za rad u inozemstvu”, istakli su za Fokus.ba iz MUP-a SBK.

Mjere predostrožnosti koje građani mogu poduzeti kako bi se zaštitili od prevara putem interneta su mnogobrojne.

“Neke od tih mjera su da paze na koje se javne WiFi mreže prijavljuju. Ne bi trebali pohranjivati podatke o karticama na internetskim stranicama. Važno je i zaštititi korištenje telefona ili laptopa šifrom te podesiti postavke privatnosti na društvenim mrežama”, napominju iz ovog MUP-a.

Građanima preporučuju i da lozinke korisničkog računa trebaju da budu što duže te da koriste kombinaciju velikih i malih slova, kao i brojeva.

“Ne ostavljajte privatne podatke na internetu, kao što su ime, prezime, adresa, broj mobitela, e-mail adresa i slično. Ne vjerovati svakom oglasu i reklami kao ni prevelikim i nerealnim obećanjima na internetu. Pazite šta objavljujete na internetu. Budite oprezni sa nepoznatim osobama bez obzira na to kako se predstavljaju”, istakli su iz MUP-a SBK.

Fokus.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o