POUČNA KRATKA PRIČA: Primijenite Sokratov test protiv ogovoranja!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

U staroj Grčkoj, Sokrat je imao reputaciju mudrog čovjeka vrijednog poštovanja. Ovaj filozof zahvaljujući svojim zanimljivom eksperimentu, pokazao je kako da testirate nekoga da li ogovara ili ne.

Do Sokrata jednom je došao njegov poznanik i rekao: “Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?“.

– Stani malo – odgovorio je Sokrat.

“Prije nego kažeš to što želiš, to mora da prođe jedan mali test. Zove se Trostruki filter za ogovaranje.“

– Trostruki filter?

– Tako je – Sokrat je nastavio – prije nego što razgovaraš samnom o mom prijatelju, bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono šta ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Da li si apsolutno siguran da je ono što namjeravaš da mi kažeš istina?

– Ne – čovjek je rekao – Zapravo sam tek čuo o tome i…

– U redu – rekao je Sokrat i nastavio – Dakle, ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo primjeniti drugi filter, filter dobrote. Da li je to što si želio da mi kažeš o mom prijatelju nešto dobro?

– Ne, naprotiv!

– Dakle – Sokrat je nastavio – Želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali to i dalje može proći test, jer je ostao još jedan filter, filter korisnosti. Da li će to što želiš da mi kažeš o mom prijatelju biti korisno za mene?

– Ne, ne baš.

– Pa – zaključio je Sokrat – ako to što želiš da mi kažeš nije ni istinito, ni dobro ni korisno, zašto bih onda to ja uopšte želio da čujem?

Vrijedi pokušati iskoristiti u praksi.
(avaz.ba)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/