Potvrđena optužnica protiv Narcisa Mekića i Almira Kurbegović iz Bugojna

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Travniku protiv 1. Narcisa Mekića zbog počinjenog krivičnog djela Razbojništva iz člana 289 stav 3 u sticaju sa krivičnim djelom Silovanje iz člana 203 stav 2 KZ FBiH u odnosu na oštećenu A.K, zatim krivičnog djela Ubistva iz člana 166 stav 2 tačka a) KZ FBiH u odnosu na oštećenog M.M, te krivičnog djela Ubistva iz člana 166 stav 1 KZ FBiH u odnosu na oštećenog D.S.

2. Kurbegović Almira zbog počinjenog krivičnog djela Pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346 stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ FBiH.

Optuženom Narcisu Mekić se pod tačkom 1. optužnice stavlja na teret da je dana 26/27.09.2018.godine, zajedno sa D.S i M.M.  u kući vlasništvo oštećene A.K. u Bugojnu izvršio razbojništvo nad oštećenom a sve radi sticanja protupravne imovinske koristi te je tvrdim predmetom i nožem zadao oštećenoj povrede u predjelu glave ukupno 42 razderano –nagnječne rane i prskotine kože i tijela  za koje vrijeme napada je oštećena nastojala odbiti napad od sebe, svjestan da takvim povređivanjem oštećenu,  koja je bila u poznim godinama  ( rođ.1943. godine ),  može usmrtiti i pristajući na to,   nakon čega je, koristeći bespomoćnost oštećene  uzrokovane  povredama,  u namjeri da obavi spolni odnošaj sa oštećenom  sa oštećene svukao donji dio pidžame i gaćice, a zatim izvršio spolni odnošaj sa oštećenom, potom je  iz kuće oštećene oduzeo i prisvojio novac u iznosu od 550 KM, 250 Eura, zlatnu ogrlicu i narukvicu,  nakon čega je  kod oštećene, uslijed svih zadobivenih povreda u predjelu lobanjskog dijela glave od kojih povreda je došlo do krvne podlivenosti većeg dijela tkiva mekog oglavka, te uslijed višestrukih kao i utisnutih preloma kostiju krova lobanje – četiri utisnuta prijeloma i to dva u tjemenom i dva u čeonom predjelu sa slijedstveno nastalim oštećenjima unutar lobanjskog sadržaja, a u sklopu krvnih podliva predjela vrata  do krvne podlivenosti i dubljih mekotkivnih struktura posebno u nivou grkljana, te do preloma lijevog kraka podjezične kosti, nastupila  smrt  uslijed oštećenja za po život važnih centara u mozgu.

Pod tačkom 2. optužnice optuženom Narcisu Mekić se stavlja na teret da je dana 26/27.09.2018. godine,  nakon što je zajedno sa D. S.  i M. M. izvršio razbojništvo  nad oštećenom A. K., u kući oštećenog M.M. na adresi Kovačuša III u Bugojnu  nakon prepirke sa oštećenim M.M istog nožem lišio života tako što mu zadao povrede u predjelu vitalnih dijelova tijela usljed kojih je oštećeni M.M  trpio znatne bolove i patnje, nakon čega je povrijeđenog M. M. ostavio u ležećem položaju u kuhinji dok je u susjednoj sobi se nalazio oštećeni S. D., a zatim prilikom napuštanja kuće, svjestan da tim radnjama može prouzrokovati i smrt M. M. i D. S., izazvao požar zapaljivim sredstvima na dva mjesta unutar objekta, uslijed kojeg sporog izgaranja je došlo do stvaranja dosta dima i čađi, te je kod M. M. došlo do udisanja ugljen monoksida koji je u kombinaciji sa gutanjem krvi iz povreda u predjelu desne strane vrata, desnog plućnog krila i desne bočne strane grudnog koša došlo do smrti oštećenog M. M., a kod D. S. do akutnog trovanja ugljičnim monoksidom uslijed čega je nastupila smrt istih.

Optuženom Almiru Kurbegović se pod tačkom 3. optužnice stavlja na teret da je dana 27.09.2018. godine u namjeri da optuženom Narcisu Mekić prikrivanjem tragova pomogne da ne bude otkriven,  istog pustio u stan i dao mu čistu odjeću da se presvuče i dozvolio mu da opere ruke, a zatim kada je na balkonu svoga stana pronašao i uzeo u svoje ruke krvavi nož  sa plavom drškom oštrice dužine 5 cm kojeg je Narcis Mekić tu ostavio, svjestan, zbog činjenice da  mu je Narcis Mekić rekao da je nožem zbo D.  i da je vidio na njemu krvavu odjeću, te na balkonu pronašao i krvav nož koji je tu ostavio Narcis Mekić, da je Narcis Mekić tim nožem usmrtio drugu osobu, a zatim  uzeo je krpu truleks kako bi isti obrisao i uklonio trag sa njega, nakon čega je  u namjeri da prikrije oruđe izvršenja kaznenog djela, tako omotani predmetni nož iznio iz svoga stana i bacio u šaht koji se nalazi u  blizini zgrade Gorice u ul. Kulina Bana u Bugojnu gdje je isti pronađen od strane policijskih službenika PU Bugojno.

Postupajući tužilac je u optužnici stavio prijedlog za produženje pritvora prema Narcisu Mekiću iz razloga propisanih članom 146 stav 1 tačka d)  Zakona o krivičnom postupku F BiH, odnosno da postoje vanredne okolnosti jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina, a obzirom na način izvršenja i posljedica krivičnih djela što bi puštenjem na slobodu rezultiralo prijetnjom narušavanja javnog reda.

Poštovani predstavnici medija, molimo Vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe na koje se odnose vijesti i informacije iz Kantonalnog tužilaštva Travnik, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba.Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Izvor: pravosudje.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/