Posljednji, peti dan VIII Bugojanskog lutkarskog bijenala , obilježile su slijedeće aktivnosti:

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Prezentacija Radionice „Izrada lutaka“ predavača doc.dr.art. Rie Trdin, scensko čitanje „Snježne kraljice“ Emine Omerović sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i nastup Studija za suvremeni ples  Zagreb „Na putu prema gore“, u izvedbi Branka Bankovića.

Nakon dodjele nagrada u Maloj sali Kulturno sportskog centra Bugojno, večeras je zvanično zatvoreno VIII Bugojansko lutkarsko bijenale, koje je trajalo od 14.09. do 18.09.2015.godine.

Dječiji žiri, u sastavu je odlučio da je najbolja predstava VIII Bugojanskog lutkarskog bijenala Ružno pače, Gradskog pozorišta Podgorica.

Žiri  VIII Bugojanskog lutkarskog bijenala u sastavu: Dubravka Zrnić Kulenović, Ria Trdin i Dragoslav Todorović, predsjednik, pogledao je sve predstave zvaničnog i pratećeg programa, te konstatovao da su sve predstave na zavidnom umjetničkom nivou i da se odlikuju sjajnom kolektivnom igrom. Također, treba naglasiti da je ulazak mladih školovanih glumaca uveliko doprinio kvalitetu datih lutkarskih predstava. Iz tog razloga, Žiri smatra da i predstave iz ovogodišnjeg pratećeg programa tretira ravnopravno sa predstavama iz takmičarskog programa.

Žiri je jednoglasno donio slijedeće odluke:
Pohvale su dobili.

  1. Aleksandar Blanić, Saša Terzić, Aleksandra Spasojević i Zorana Šuman za interpretaciju i animaciju Zmije KAA u predstavi „Knjiga o džungli“, Dječjeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka,
  2. Nermina Denjo i Dijana Ondelj Maksumić za animaciju Kralja plesa u predstavi „Ledeno srce“, Pozorišta lutaka Mostar, i
  3. Branko Banković za istraživanje lutkarskih mogućnosti kroz pokret i ples u predstavi „na putu prema gore“, Studija za suvremeni ples, Zagreb.

 

Nagrade su dobili:

 

  1. Nagrada za kolektivno ostvarenje u istraživanju baštine svim sredstvima lutkarskog teatra dodjeljuje se predstavi „Duga“, po motivima pripovijetke Dinka Šimunovića, u režiji Tamare Kučinović, i izvedbi studenata master studija Umjetničke akademije Osijek, Hrvatska,
  2. Nagrada za najbolja scenografska rješenja dodjeljuje se Mirjani Matijević Medvešek i Reneu Medvešeku u predstavi „Veli Jože“, po motivima Vladimira Nazora, u režiji Renea Medvešeka, a u izvođenju Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska,
  3. Nagrada za kolektivnu igru i animaciju dodjeljuje se ansamblu predstave „Labudovo jezero“ Petra Iliča Čajkovskog, u režiji Todora Valova i izvedbi Pozorišta za decu Kragujevac, iz Srbije,
  4. Nagrada za najbolju muziku, dodjeljuje se Damiru Martinoviću Mrle i Ivanki Mazurkijević u predstavi „Knjiga o džungli“ Radijara Kiplinga, u režiji Roberta Valtla, a u izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

 

Najbolja predstava VIII Bugojanskog lutkarskog bijenala je predstava

„PEKARNA MIŠMAŠ“, Svetlane Makarovič, u režiji Roberta Valtla i izvođenju Mini Tetatra iz Ljubljane, Slovenija.

Stručni žiri je ocijenio da se ova predstava odlikuje složenim umjetničkim konceptom koji je otvorio velike mogućnosti za izuzetno kvalitetnu glumačko-lutkarsko igru.

Nakon dodjele nagrada, VIII Bugojansko lutkarsko bijenale je svečano zatvorio načelnik Hasan Ajkunić, koji je rekao da mu je bila izuzetna čast i zadovoljstvo ponovo biti dijelom Bijenala, te da će se ova saradnja zasigurno nastaviti i ubuduće.

VIII Bugojansko lutkarsko bijenale je realizovano u organizaciji Kulturno sportskog centra, te uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Zlatni sponzor ovogodišnjeg Bijenala je bio Motel Genex-M, a srebrni TD IMB KOMERC Bugojno.

Svim sponzorima su uručene zahvalnice.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/