Poruka Mostaraca vlastima: Otkud vam pravo da nas dijelite?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Prije 12 godina Mostar je administrativno ujedinjen. Od tada se u ovom gradu gotovo ništa nije promijenilo. Ovo je još uvijek itekako podijeljen grad, već četiri godine grad bez vlasti koji tapka u mjestu.

Sedamnaestogodišnji Emina i Marko preko raznih nevladinih i volonterskih organizacija razmjenjuju svoje ideje, ali sve mnogo lakše, kažu, ide uz kafu. Iako žive u različitim dijelovima grada svakodnevno se druže i sarađuju.

“Ja i Marko smo se upoznali kroz nevladine organizacije i to je druženje nastalo privatno zato što se toliko dobro slažemo i smatramo da ne trebamo imati tih nekih prepreka i u njemu sam našla pravog prijatelja”, kaže Emina Kapetanović.

“Naša druženja se svode na šalu bez ikakvih nacionalističkih prepucavanja bez ičega, čak to uzimamo više kao pošalicu nego kao ozbiljnu stvar”, dodaje Marko Mlikota.

Emina i Marko su svjetli primjer rušenja barijera, ali nažalost nema ih mnogo.

Oni koji tvrde da je Mostar jedinstven grad zaboravljaju da je jedinstven samo na papiru. U praksi je to grad sa dvije hitne službe, dvije pošte, dva vodovoda, dvije elektroprivrede, dvije visokoškolske ustanove. Ovo je grad paralelnih škola, grad koji ima i pozorište i kazalište, Dom kulture Herceg Stjepan Kosača i Centar za kulturu, Pozorište lutaka i Latkarsko kazalište.

Mostar je zapravo grad paralelnih institucija, koji je još uvijek po mnogo čemu podijeljen. Brojne ustanove su također samo pravno i na papiru ujedinjene, a zapravo fizički potpuno odvojene u dva dijela grada. 20 godina nakon rata Mostar je grad ruševina, grad u kojem su zbog nepostojanja Gradskog vijeća blokirani brojni projekti i razvojni procesi, a zbog čega je sve manje novca u gradskoj kasi. Zbog nepostojanja zakonodavne vlasti, Mostar već četiri godine tapka u mjestu, što građanima dodatno otežava život.

“Zar misle ove dvije glavonje iz ove dvije stranke da oni odlučuju o mojoj sudbini. Ko njima daje za pravo kakav će ovaj grad biti, hoće li Neretva biti granica ili će biti jedan grad”, kaže jedan od anketiranih u Mostaru.

“Podjele su u glavama ljudi ima ih i možda na drugim mjestima više, ali izgleda da je Mostar privilegiran da bude u centru pažnje, skoro u pravilu u negativnom kontekstu”, dodaju građani Mostara.

“Mnogi se žale da nema dovoljno nekih događanja, da nema dovoljno kulture, ali u biti je ima samo je treba pronaći. Najveći problem grada Mostara je što mladi nemaju apsolutno nikakve budućnosti. Ja imam kući magistra agronoma koji radi u teretani da bi imao za džeparca”, kažu Mostarci.

Dugogodišnji novinar i politički analitičar Faruk Kajtaz smatra da građani Mostara nisu ni svjesni težine situacije u kojoj se nalaze . Ukoliko se uskoro nešto ne preduzme čekaju ih, kaže, još ozbiljnije posljedice.

“Tako da se u svakom slučaju ta jedna vrlo loša politička i društvena situacija odražava na ukupan život građana i na svakog od nas, samo što smo toliko duboko u toj krizi kao da smo pod nekakvom narkozom i zapravo ne osjećamo koliko to sve skupa boli”, kaže Kajtaz.

Oni koji pamte prijeratna vremena ne prihvataju nikakve podjele i teško im pada situacija u kojoj se Mostar trenutno nalazi.

“Betonirano je stanje ovog grada, ovo je grad u kolapsu, ovo je grad koji postoji još jedino u gavama, u mentalnim sistemima onih koji ne žive više u ovom gradu, jer i ako bi se htjeli vratiti oni se nemaju kome vratiti, nemaju gdje doći i nemaju kome doći”, kaže Safet Sarić, profesor i publicista.

“Ja nikako ne prihvatam te kvalifikacije Mostara kao grada slučaja, jer je on sticajem okolnosti došao u ovakvu poziciju a ne voljom svojih građana, jer nijedan građanin neće reći da je zadovoljan ovom sitacijom ko što je jasno i nemoguće biti zadovoljan”, kaže advokatica Nada Dalipagić.

“Mi spadamo u grupu sisara, svi sisari lavovi i žirafe zapišavaju svoje teritorije, tako zapišavaju i ovdje, i onda kad se ne mogu dogovoriti drže svoja jedna plemena u čekajućem stanju, pričaju im bit će bolje, izmišljaju nove zastave, nove podjele dok se to jednom sve ne uruši i ne počnemo ispočetka”, poručuje glumac Vladimir Njirić.

Građani Mostara, među njima i Emina i Marko još uvijek sanjaju o istinskom ujedinjenju, u nadi da će nadležni konačno njihove interese staviti ispred vlastitih, kako bi njihov grad prestao propadati u ekonomskom, socijalnom, društvenom i svakom drugom smislu.

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/