Policija Srednjobosanskog kantona rasvijetlila sva ubistva u posljednjih 15 godina

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Policija Srednjobosanskog kantona posljednjih godina bilježi jako dobre rezultate, posebno kada su u pitanju najteži oblici krivičnih djela. Posebno se to ogleda u činjenici da na području ovog kantona nijedno ubistvo u posljednjih 15 godina nije ostalo nerasvijetljeno.

I tokom prošle godine MUP Srednjobosanskog kantona je evidentirao manje krivičnih djela u odnosu na prethodnu godinu, dok je istovremeno porastao procenat ukupne riješenosti krivičnih djela.

Navodi se to u godišnjem izvještaju Uprave policije MUP-a SBK, koja stanje sigurnosti na području ovog kantona ocjenjuje kao zadovoljavajuće.

– Takva ocjena temelji se na sigurnosnim pokazateljima, a posebno na činjenici da nije bilo slučajeva najtežih krivičnih djela koja su ostala nerasvijetljena. Mjere koje su preduzimane bile su usmjerene na pojavne oblike kriminaliteta, ali i druge sigurnosne izazove u oblasti javnog reda i mira, te sigurnosti saobraćaja na putevima. Svakodnevnom analizom događaja, kao i rezultata preduzetih mjera i radnji dolazilo se do zaključaka o pravcima budućeg djelovanja policijskih službenika na terenu – navode iz MUP-a SBK.

Upola smanjene krađe vozila

Navedene aktivnosti dovele su do toga da je tokom prošle godine broj zabilježenih krivičnih djela manji za dva posto, a procenat otkrivenosti izvršilaca krivičnih djela u 2017. godini i dalje je ostao na visokom nivou i iznosi 49 posto.

Od prijavljene 1152 osobe za učinjena krivična djela 446 je povratnika, što je više od trećine, pa u policiji smatraju da se treba ostvariti dodatna saradnja i napor u saradnji sa pravosudnim institucijama, jer je evidentno da se dosad izrečenim sankcijama nije postigla željena svrha i takve osobe su nastavile sa vršenjem krivičnih djela.

S druge strane, broj maloljetnih izvršilaca krivičnih djela smanjen je za oko dva posto, što je, kako navode u MUP-u SBK, daleko ispod regionalnog prosjeka.

– Posebno uspješno riješena su najteža krivična djela iz oblasti protiv života i tijela, kao što je slučaj trostrukog ubistva u Donjem Vakufu, čiji je izvršilac brzom reakcijom policije uhapšen i predat na dalje postupanje nadležnom kantonalnom tužilaštvu. Također, razbojništvo sa smrtnom posljedicom u Gornjem Vakufu, koje je posebno potencirano u kontekstu da su izvršioci sa područja Viteza i Zenice, te da su nakon izvršenja krivičnog djela pobjegli van granica Bosne i Hercegovine – naveli su iz MUP-a SBK.

Tokom 2017. godine policija SBK je u 50 posto slučajeva otkrila počinioce razbojništava, a posebno ističu uspješnu akciju rasvijetljavanja pljačke u tržnom centru Bingo u Bugojnu, kada su naoružane i maskirane osobe odnijele oko 64.000 KM.

Upola je smanjen i broj krađa vozila u posljednje dvije godine.

– Smanjenju broja ukradenih vozila svakako su doprinijele pojačane aktivnosti policije koje su se ogledale kroz kontrolu i preglede kriminogenih osoba, opservacije terena, te drugim mjerama i radnjama koje su bile usmjerene na prevenciju krađe motornih vozila, ali i poduzimanjem represivnih mjera protiv izvršilaca krivičnih djela krađe vozila – ističu u policiji.

Dobri rezultati postignuti su i kad je riječ o borbi protiv zloupotrebe opojnih droga, gdje je podneseno ukupno 110 izvještaja protiv 111 osoba, te se aktivnosti na ovom planu nastavljaju i dalje, a zaplijenjena je i znatna količina narkotičkih sredstava.

VEZANI TEKST – Racija na techno partyju na Vlašiću: Privedeno 18 osoba, pronađeni spid, ekstazi, heroin….

Iz MUP-a SBK posebno napominju da je određen broj slučajeva bio rezultat dobre saradnje sa građanima, odnosno da se pravovremenim dojavama građana došlo do saznanja koja su na kraju imala za rezultat hapšenje osoba osumnjičenih za zloupotrebu opojnih droga i zapljenom narkotika.

Negativan trend bilježi se kada je riječ o nasilju u porodici, jer je, kažu u policiji, zabilježen porast ovakvih slučajeva. Evidentirano je 110 ovih krivičnih djela, što je za 12 slučajeva više nego godinu ranije.

Kada je u pitanju javni red i mir, iz MUP-a SBK ističu kako se radi o vrlo promjenljivoj kategoriji. Broj prekršaja u 2017. godini povećan je za oko šest posto, ali je, kako je istaknuto povećan je i broj mjera koje su poduzimane, čime se to povećanje objašnjava. Isti slučaj je i sa prosjačenjem, gdje su poduzete značajne mjere na suzbijanju ove pojave, pogotovo kada je riječ o iskorištavanju maloljetnika u ove svrhe, što je također utjecalo na činjenicu da je povećan broj prekršaja iz ove oblasti.

U saobraćajnim nesrećama 24 poginulih

Došlo je i do blagog smanjenja broja saobraćajnih nezgoda za nešto više od tri posto u odnosu na raniju godinu. Nažalost, tokom 2017. na području SBK su u saobraćajnim nezgodama poginule 24 osobe, od čega je čak devet osoba stradalo u samo tri nesreće. Broj teže povrijeđenih osoba u 2017.godini iznosi 116, a lakše povrijeđenih 335 osoba.

– Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda može se posmatrati kroz rezultate pojačanih mjera i radnji koje su službenici policije preduzimali prema nesavjesnim vozačima. Tako je povećana upotreba radarskih sistema, te je evidentirano ukupno 14.169 slučajeva prekoračenja brzine. Zbog navedenih prekršaja izrečeno je novčanih kazni u ukupnom iznosu od 887.550,00 KM. Od ostalih mjera koje su policijski službenici preduzimali treba napomenuti i podatak da je iz saobraćaja tokom 2017.godine isključeno 1210 vozila, uglavnom zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti. Također, iz saobraćaja je isključeno 1479 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola i 565 vozača zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita – navode iz MUP-a SBK.

Zanimljiv je i podatak da je od početka primjene novih odredaba Zakona o sigurnosti javnog prometa, tačnije od februara prošle godine, na području ovog kantona privedeno čak 388 pijanih vozača, kojima je u krvi izmjereno preko 1,5 promila alkohola u krvi.

faktor.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/