Policija hapsi, sud pušta: Kriminalci “rekorderi”

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Piše: Meldiana MULAOSMANOVIĆ:

Muamer D. iz Turbeta sa samo 20 godina iza sebe ima 54 krivične prijave. Kako je moguće da se tako nešto dogodi?

Kaznena politika naše države je takva da javnosti šalje poruku da se kriminal isplati. U prilog toj činjenici govore i podaci da se razbojnici, lopovi i ostali delikventi, nakon hapšenja jako brzo nađu na slobodi.

Iako ima samo 20 godina, Muamer D. iz Turbeta je rekorder po broju krivičnih prijava koje su podnesene protiv njega. U fiokama Kantonalnog tužilaštva SBK tako su završile čak 54 krivične prijave zbog krađa i teških krađa. Uža “specijalnost” mu je obijanje i krađa automobila, a jedne prilike je čak u Sarajevu ukrao vozilo kako bi se odvezao kući u Turbe.

Muamer je sa kriminalnim radnjama počeo još kao maloljetnik zbog čega je boravio u Disciplinskom centru za nadzor maloljetnika u Vogošći. Međutim, i u to vrijeme nije odustajao od krađa. Svaki put kada bi otišao kući za vikend počinio bi novo krivično djelo. Nažalost, njegov primjer nije usamljen.

Većina kriminalaca, od onih sitnih pa do krupnijih riba, uglavnom budu uhapšeni, tako da se može reći da policija svoj dio posla odradi. Osumnjičeni nakon hapšenja završe u tužilaštvu, gdje ih tužilac sasluša i u većini slučajeva predloži određivanje pritvora. Tu i nastaje problem, jer sudovi uglavnom te prijedloge odbijaju, pa se tako i višestruko privođene osobe, skoro svaki put nađu na slobodi.

Stručnjaci, ali i laici složit će se da je najveći problem upravo u lošoj kaznenoj politici, na šta već duže vrijeme upozorava i glavna tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalida Burzić.

U većini svojih javnih istupa ona ističe ovo kao glavni problem zbog čega se kao vršioci krivičnih djela uglavnom javljaju povratnici.

Dodatni problem je i to što u BiH nema dovoljno zatvora. Često se dešava da osuđene osobe nemaju gdje izdržavati kaznu i umjesto u zatvoru završe na slobodi. Takav slučaj je bio i sa korumpiranim komesarom USK Ramom Brkićem, osuđenim na 11 godina zatvora.

Iskoristivši loše stanje u državi, Brkić je bez problema pobjegao preko granice. Zbog ovakvog propusta u bilo kojoj državi bi “letjele glave”, dok je kod nas ostalo na tome da je “pojeo vuk magarca”.

Da bi se nešto riješilo i krenulo na bolje, država i društvo moraju konačno profukcionisati i pokazati onima koji imaju namjeru počiniti neko djelo da će za to adekvatno i odgovarati.

(Faktor.ba)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/