Podijeljeno 160 stipendija Fonda islamske zajednice

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Danas je u amfiteatru gazi Husrev- begove medrese u Sarajevu održana svečana dodjela 160 stipendija u vrijednosti od 80.000 eura kojima je obuhvaćeno preko 180 učenika i studenata.

Humanitarni fond islamske zajednice bošnjaka u Njemačkoj “Gazi Husrev-beg” osnovan je 23. oktobra 2000. godine s ciljem uvezivanja humanitarnih aktivnosti koje su se vodile po džematima Njemačke.

Današnja dodjela stipendija je jubilarna, 15. godina u kontinuitetu. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj dodjeljuje godišnje stipendije učenicima i studentima iz Bih i Sandžaka. Ovaj fond je do sada podijelio je blizu 2000 stipendija u vrijednosti od oko 2 miliona KM.

Pašo Fetić, muftija IZ Bošnjaka u Njemačkoj je istakao da pojedinačne stipendije imaju vrijednost od 500 Eura. “Veliki broj je onih koji predaju molbe. Mi ne možemo svima udovoljiti ali smatramo da je značajna i cifra od 160 stipendija.”- istakao je muftija Fetić.

Stipendije se prikupljaju tako što se u informativnom glasilu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini “Preporod” objavi konkurs, na koji svi studenti mogu aplicirati i mogu predati molbe. Sve molbe koje stignu na adresu Fonda Gazi Husrev-beg nakon obrade bivaju proslijeđene džematima na terenu. Tako džematlije mogu imati uvid u imena i imovno stanje učenika, te odakle dolaze. Na osnovu svih tih informacija džematlije biraju svoje stipendiste.

Radio BiR

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/