Počinje gradnja brze ceste Lašva – Donji Vakuf

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Gradnja brze ceste Lašva – Vitez – Donji Vakuf, ukupne dužine 53 kilometra, na listi je prioriteta „Autocesta FBiH“ i Vlade Federacije, potvrdio nam je jučer Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija. Riječ je o projektu vrijednom 550 miliona maraka, čija bi gradnja mogla početi već naredne godine.

Javni konkurs

Boban kaže da je prije nekoliko godina bio raspisan javni konkurs za koncesionare na ovoj dionici, ali da se sada radi na tome da se on ponovo aktivira, kako bi projekt oživio i kako bi se konačno počelo graditi. Riječ je o projektu koji je u programu vladinih javnih investicija.

Krajem prošle godine Vlada FBiH donijela je i Odluku o utvrđivanju općeg interesa za gradnju brze ceste Lašva – Vitez – Donji Vakuf, u skladu s tehničkim propisima i pravilima “Transevropskih magistrala“. Na ovaj način stvoreni su preduvjeti za izradu investiciono-tehničke dokumentaciju te rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Mi smo Vladi već predložili listu projekata. No, sada treba vidjeti kako da se finansira gradnja ove brze ceste, ili da se izda pod koncesiju ili da idemo na javno-privatno partnerstvo. Ministarstvo prometa ne može samo voditi projekt. Moraju se naći adekvatni finansijeri. Već smo imali kontakte s jednom kineskom firmom – kaže Boban.

Povezati Krajinu

On je pojasnio da je planom predviđena prva faza gradnje koja bi išla do Nević-Polja, a druga faza podrazumijeva cestu do Donjeg Vakufa. Na ovaj način stvorili bi se uvjeti za povezivanje Sarajeva autoputem s Krajinom.

Na projektu se radi. Teško je sada reći kada bi gradnja mogla tačno početi, ali je ova cesta na listi prioriteta. Vlada to zna. Nama problem stvara prijevoj Komara. Postoji opcija da se uradi i treća traka, koja bi bila alternativa. Ali, sada moramo naći pravi model finansiranja – kaže Boban.

550 miliona KM ukupna vrijednost gradnje
364 miliona KM vrijednost prve faze gradnje
100 kilometara na sat iznosila bi projektirana brzina
3,5 metara širina saobraćajne trake

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/