Najstarija stanovnica Meleća Bišćević: Čuvajte se ako želite živjeti dugo

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/pripremazimnice/
Jedna od najstarijih stanovnica Bugojna Meleća Bišćević decenijama se bavila izradom raznih lutkica i drugih stvari bez kojih, kaže, ne bi mogla zamisliti svoj život.

Svaki ćošak stana ove 96-godišnje starice ukrašen je predmetima, od kojih je većinu sama napravila. Neke od njih je kupila i smjestila ih na mjesto koje im  najviše odgovara.

– Heklala sam, plela, pravila lutke, krojila im nošnju, vezla. Samo nisam znala tepihe tkati. Da me vid bolje služi i danas bih se bavila ručnim radom, u kojem sam uvijek uživala – istakla je Meleća Bišćević u razgovoru za Fenu.

Naglašava da ju je u svemu što je radila podržavao rahmetli suprug Zijo iz Bihaća, s kojim je u skladnom braku živjela 26 godina, u mnogim mjestima, a najviše u Zagrebu.

-Bio je dobar, pošten i iskren i zato sam se, vjerovatno, i zaljubila u njega. Upoznali smo se ‘45., kada je u Glavice došla Prva proleterska krajiška brigada. Sjećam se, jedan partizan mi je donio neko platno da mu sašijem hlače, a ja sam mu dala očeve, stare. Rekao je da će mi dati momka. Mislila sam da se šali, ali se izgleda nije šalio – sa smiješkom priča ova Bugojanka.

Prisjeća se, također, kako je za samo sedam dana, koliko se vojska zadržala u njenom selu, napravila hrpu zvijezda „petokraka“. Ni slutila nije da će tada napustiti rodni kraj, s jednim od Krajišnika, koji je postao njena velika ljubav.

-Iako je bio rat, bili su to najsretniji dani moga života. I kasnije mi je bilo lijepo. Danas je drugačije, jer sam ostala sama. Nismo imali djecu – priča Meleća.

Ne tako davno, dodaje, išla je sama u kupovinu i radovala se pozivima prijateljica, s kojima je rado pila kafu. Nažalost, mnoge od njih su umrle, kao i njena sestra, koju je nedavno izgubila.

Zbog veselog duha, koji je zadržala i u svojim poznim godinama, voli slušati pjesme, a naročito sevdalinke.

Svim ljudima poželjela je sreću, dobro zdravlje i dug život, uz savjet da se čuvaju “ako žele dugo živjeti“.

-Ako možete, nemojte raditi naporne poslove. Nemojte škrtariti previše, i čuvajte noge – poručila je Meleća Bišćević, pokazujući rukom na svoje koje je „više ne nose kao nekad“.

(FENA)

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o