Počela berba i otkup malina, akontativna cijena 3,60 i 3,80 KM

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Na Srednjobosanskim poljima, maline već dozrijevaju i berba je na mnogim plantažama počela.

Svjedoci smo masovnog uzgoja malina, pa se tako i ove godine borba malinara za što bolju otkupnu cijenu nastavlja. Ovu proizvodnju država na žalost nije prepoznala kao strateški važnu i tako stala iza proizvođača, tako da su malinari prepušteni sami sebi i na milost otkupljivača.

Zbog kišnog perioda rod crvenog zlata umanjen je za 30 do 40 posto, cijene repromaterijala u odnosu na prošlu godinu uvećane su od 25 do 60 posto.

Prema informacija sa terena, usprkos pokušajima i najavama pojedinih otkupljivača da će cijena maline ove godine biti niža u odnosu na prošlu godinu, akontativna cijena za otkup iznositi će od 3,60 KM.

U susjednoj Srbiji tržište je nešto urednije, predstavnici Asocijacije poljoprivrednih proizvođača malina Srbije donijeli su odluku da akontativna cijena za ovogodišnji rod maline ne bude ispod 2,30 eura.

centralna.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/