Pismo čitatelja: Najezda komaraca u Lamelama

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Prenosimo u cijelosti pismo koje smo dobili na naš redakcijski e-mail

“Poštovani,

tokom proteklih 6 mjeseci, kao i trenutno, stanovnici bugojanskog naselja Lamele su suočeni sa ozbiljnim najezadama komaraca. Pritužbe se mogu čuti i od strane poduzetnika koji obavljaju svoje djelatnosti na ovom području.

Komarci su se “pojavljivali” tokom zimskog perioda pri temperaturama višim od 10 stepeni Celzijusa, no, kako se bližimo proljeću, brojnost ovih insekata je sve veća. Njihova aktivnost se intenzivira tokom noći, te je skoro nemoguće sastaviti 8 sati sna zbog neprekidnih uboda i naknadnih kožnih iritacija. O potencijalnom prenosu zaraznih bolesti ne želim ni da govorim, obzirom da nisam kompetentan za takvu tematiku, iako ne treba zanemariti ni ovaj faktor navedene problematike.

Tokom neformalnih razgovora sa drugim stanarima naselja Lamele, došao sam do saznanja da postoji sumnja glede izvora rojeva komaraca. Navodno, kao izvorište se navodi prostor gdje se trenutno gradi nova zgrada u Sultan Ahmedovoj ulici, prekoputa malog kružnog toka od kojeg jedan krak vodi ka Vrbas naselju. Ovim putem napominjem da ne insinuiram na bilo koji način odgovornost i/ili krivicu izvođača/finansijera radova i/ili onih koji su istu i odobrili za ovaj problem, već jednostavno prenosim svjedočenja po čuvenju zarad otkrivanja žarišta problema. Ne treba isključiti ni druge lokacije kao potencijalne izvore, odnosno područja sa kojih se šire rojevi komaraca.

Ovim putem Vas pozivam da reagujete i djelujete u skladu sa Vašim mogućnostima. Eventualno, molim Vas da me uputite ka nadležnoj i kompetentnoj pravnoj ili fizičkoj osobi zarad rješavanja ovog nesnosnog problema.

S poštovanjem,”

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/