Piše Viktor Dundović: Bugojanski karneval

Pokladni karneval 26.2.2017.
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Bugojanski karneval

Nedjelja, 07.02.2016. Prilično ugodno, ni hladno ni toplo vrijeme, onako potaman, pogotovo što je to ipak zimska veljača mjesec. Dan za karneval ili kako se ovdje uobičajeno kaže mačkare.

Ludo vrijeme za najluđe maske, želje, strasti i sve ono što uporno skrivamo od svih pa se na taj način i taj jedan dan u godini ukaže prilika da budemo ono što inače nismo, a htjeli bismo i željeli biti to.

Razigrana mašta daje vjetar u krila i pršte najluđe ideje, krinke, htijenja, skrovite želje – to je jedinstven dan namijenjen punoj, da ne kažemo potpuno razuzdanoj, slobodi što se tom prigodom pretvara u pravu anarhiju jer kralj karnevala preuzima od vlasti ključ grada i suvereno vlada taj jedan jedini dan.

Ove godine taj moćni kralj je glavom i bradoma i trbuhom bio FEDRIN KORIFEJ – glumac FEDRAŠA broj 1 uloga koju je on savršeno odigrao kao uostalom i sve svoje silne glumačke uloge.

Pravi majstor verbalne improvizacije u trenutku inspiracije situacijom u tom mnoštvu maski i onih radoznalaca koji su došli uživati u ovom bugojanskom spektaklu što iz godine u godinu biva sve masovniji, bolji, maštovitiji, organiziraniji sa sve više poklonika ove pradavnog paganskog rituala (manifestacije).

Najbolje maske:

  1. „Dar“ (paketići)
  2. „Grozd“
  3. „Pingvini“.

Šarena kolona maskiranih spodoba duga preko 150 m sve od Piramide (kod „Besta“ pa do glavne ulice odnosno šetališta.

Ovaj inače poprilično depresivni zimski dan razbio je razdragani smijeh djece ali i odraslih koji uživaju u svemu što vide, čuju i zamišljaju.

Umjesto načelnika Hase (koji je ranije preuzeo neke obaveze) ključ Bugojna Kralju Karnevala predala je predsjedavajuća OV-a Bugojno Greta Kuna a nakon čega ju je Kralj izljubio baš onako blisko i strasno pa čak i bolje i više negoli naš Haso kojemu je ljubljenje i grljenje sastavni dio osobnoga imidža.

Ovo je već sada postao regionalni kulturno-zabavni tradicijski događaj koji sve više poprima i turističku dimenziju što je u svakom slučaju za veliku pohvalu svima koji već godinama priređuju Bugojnu ovaj nezaboravni ugođaj a to u prvom redu Antoniju Džolanu (glavni stub pokretač i organizator i ovog događaja, Antunović Zdravko, potom je tu Kralj Amel Ugarak sa svom FEDRINOM svitom, Napredak, KSC…

07.02.2016.

Viktor Dundović

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/