Piše Haračić Nadir: Pobjedi Miloše!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Pobjedi Miloše !

U danu kad se desila velika tragedija u Briselu ova priča možda postaje još važnija.
Priča je posvećena sportu ,možda na neki drugi način nego što smo navikli da pričamo o sportu.
Jedne prilike sam slušao intervju s Zdravkom Čolićem i na upit voditeljke dali bi volio da mu kćerke budu posvećene muzici , odgovorio je :
“Moja bi želja bila da budu u sportu, jer je sport taj koji pravi „zdrave“ ličnosti,daje im obrazovanje koje se ne uči u školama,zbližava ih i ruši sve barijere.“
Kada je autor teksta dobio ponudu za sina koji nije imao tada ni 15.godina da ode sam na Azijski kontinent da ide u školu i bavi se sportom,sjetio se Čolinog intervjua i donio zajedničku odluku s ostatkom porodice o odlasku sina.
I nije nimalo pogriješio.

Prije mjesec dana smo čitali priču o dva Bosanca ,Mladen Krstajić i Ivan Rakitić,koji su prijatelji već jedno desetljeće.
Kad je mladi „Bosanski Hrvat“ Rakitić došao u Shalke dočekao ga je „Bosanski Srbin“ ,13.godina stariji Krstajić, dočekao ga kao brata i savjetovao kako da se ponaša, trenira,savjetovao o svemu jer je bio iskusniji.
Kada je Rakitić bio u dilemi dali da igra za Švicarku ili Hrvatsku,Krstajić je rekao:
„Poslušaj srce,izaberi Hrvatsku“. Danas poslije 10.g.Krstajić je direktor FK“Radnik“ iz Bijeljine,kluba koji je imao do sada na stadionu semafor kao i naša Iskra, morate se popeti na velike ljestve kada ekipa da gol da bi promjenili rezultat.Dovoljan je bio poziv zajedničkog prijatelja Ivana i Mladena i semafor „Raketa“, nazvan po Ivanu, će stići u Bijeljinu.Rakitić je donirao semafor FK“Radniku“ iz Bijeljine.

I za kraj ove priče ono najvažnije . Miloš Božović ,mladi golman Slavije Istočno Sarajevo,se prije 18 mjeseci na terenu povrijedio i od tada je u komi.Nedavno se pojavila nada da bi se Miloš mogao probuditi i ozdraviti u jednoj klinici u Njemačkoj.Za odlazak i liječenje je trebalo cca 150.000.Eura. Ponovo je sport bio taj koji je ujedinio ovu malu zemlju i njene entitete.Stizale su donacije u Istočno Sarajevo iz svih krajeva BiH,odigrana je i humanitarna utakmica ,akter utakmice je bio i naš Vlatko Glavaš. Mladi Miloš odlazi helikopterom u Njemačku.
Na kraju mu možemo samo poželjeti sreću i poručiti:

„Pobjedi Miloše,ovo je tvoja najvažnija utakmica,utakmica života“.

Haračić Nadir

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/