Piše Dženana Bajrić: Evo došao je još jedan 11 juli!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Evo došao je još jedan 11 juli! Vraća se prošlost, očima zamagljenim tugom boje krvi! Namrštenog lica…još uvijek je ljuta. Očito! A kako i ne bi bila? Svake godine Srebrenici nosi mrtva tijela. Cifre se nižu jedna za drugom…dok su suze davno postale more žalosti. Neću više pisati o srcima ljudi koji su gasili brojne nevine živote insana, djece, bebe stare tek jedan dan…Njihova mržnja svakako je uklesana u majčinom jecaju i čemu još?

Rekla bih onim jezivim zelenim tabutima ali zar oni nisu već životom platili tu nepravdu? Mržnja i nacionalnost uklesani su u hiljadama bijelih nišana! Nažalost brojni životi nisu nestali zato što su to htjeli…već zato što su morali reći “stop” otkucajima srca! Zidovi majčine sobe ukrašeni su fotografijama njenog muža i djece.

Ah, kamo puste sreće da umjesto tih slika drži njih same. Kolika bi njena sreća bila da bar na jedan minut može osjetiti njihov miris, zagrliti ih, spremiti ih za Bajram? A ne može! Zato što je njihova krv prosuta po zemlji Srebrenice. Danas, prošlost je ponovo pokucala na vrata Bosne! Danas svako od nas ima priču sa historijom Bosne. Moj otac, dok zamišljeno pušta dimove cigarete vjeruje da će sa tim dimom išćeznuti bol koja se gomila u njegovim očima. Znala sam da i on vodi svoj razgovor sa prošlošću. Vidjela sam to u njegovom pogledu, naboranom licu, usnama koje nisu imale snage da govore…

Tražila sam riječi utjehe koje bi možda ublažile njegove rane izazvane ratom. Na svu sreću metci nisu okrznuli njegovo tijelo. Ali dušu i um jesu, više puta. Riječi utjehe ne postoje! Ni jedna riječ nije dovoljno jaka da opravda vrisak žalosti. Nas i naše Srebrenice.

A zar bi i bilo moguće riječima opravdati 8372 žrtve? Objašnjenje, razlog, opravdanje ne možeš pronaći pa makar tragao za njim godinama. Onaj čas kada budeš stajao pred Bogom, sam sa svojim djelima, nećeš biti toliko ponosan i srdit! Jer svaka duša koju si ubio, svaki metak, svaka ispaljena granata…i svaki svjedok Genocida svjedočit će protiv tebe!

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o