Piše: dr. Dženad Jusić – U Šeheru kraj bistra Vrbasa

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Gornji Šeher danas Srpske Toplice kolijevka Banja Luke je poznat po svojim banjama još iz doba Rimljana.Radi se o bazenima i kadama s termomineralnom vodom. Riječ “hauz”je arapskog porijekla i znači natkriveni bazen.

Ahmet Šeranić vlasnik čiji su otac i djed po kojem je dobio ime su primali goste i vodili hauz. Šeranića hauz je izgrađen 1858.godine.Voda teče ispod kuće,u podrumu bazen na čijem dnu je kamenje kroz koje izvire voda.Voda se ne dogrijava nego kakva izvire iz zemlje takva se nudi gostima.

Temperatura vode 34,8 C.Hemijska ispitivanja vode pokazala da je bogata sumporom,kalcijem,magnezijem. Gosti godinama dolaze zbog različitih tjelesnih i duševnih tegoba.Na osnovu naslijeđenog znanja gosti dolaze zbog raznih koštano-mišićnih bolesti,neuralgia,kožnih bolesti,bolesti dišnog sistema,srčanih oboljenja…

Ahmet Šeranić ima 72 godine,odiše zdravljem i na ličnom primjeru se uvjerio na pozitivno dejstvo ove vode. Posao je sezonski od sredine juna do sredine septembra.Gosti su uglavnom starije osobe,penzioneri i cijene su prilagođene njima-3 KM tretman.”Samo da se održi porodična tradicija” kako kaže Ahmet.

Kuća i banja propadaju.Na banji je kupola orijentalnog karaktera samo je sad pokrivena plastikom jer prokišnjava.Ahmet od svoje penzije nije u stanju da izvrši obnovu u autohtonom obliku i zaštitu od daljnjeg propadanja.

2004.god.su Šeranića hauz,Ebin hauz,Gušića banja,Demirovića kade i Osmanćevića kade proglašeni nacionalnim spomenikom.Od navedenih banja u funkciji su Šeranića banja,Osmančevića i Ebin hauz.Banje vodu dobivaju ispod brda Šehitluci (danas Banj Brdo).Datiraju iz doba Rimljana.Banje i kuće su svoj karakterističan izgled dobile za vrijeme osmanske vladavine.Taj izgled su uglavnom zadržale i danas izuzev minimalnih promjena na pojedinim kućama poput Ahmetove za vrijeme austrougarske vladavine.

Za objekte koji su proglašeni nacionalnim spomenikom,a nalaze u privatnom vlasništvu odgovorni su vlasnici,ali dio odgovornosti leži i na resornim entitetskim institucijama i njihovim službama.Obraćao se Ahmet,koji je povratnik u Banja Luku za donaciju svim nadležnim institucijama,ali niko od nadležnih nema želju da se banja popravi.Obraćao se i raznim donatorima,ali bezuspješno.TIKA(Turska razvojna agencija) je poslala odgovor da ne pomažu privatnike i njihove planove.

Za Ahmeta Šeranića ovo nije puki biznis,ovo je mnogo više…https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o