,,Paradižani,, opet plijene ljubavlju protkanom smijehom

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Kad ostarite, a još uvijek se smijete, znajte da ste u zdravoj starosti, ispunjeni osjećajem pozitivne energije. Ponovo smo kucali na vrata naših Potočana, i opet nas je dočekao osmijeh, iskrena dobrodošlica i mnogo vesela ekipa.

Jučer je u prostorijama Doma za stare i nemoćne u Potočanima, održana još jedna u nizu kreativnih radionica, ovog puta radjena sa tehnikom dekupaž. Korisnici Doma su uzeli aktivno učešće u ovoj radionici, kao vid radne terapije, ali i sa medicinskog aspekta – poboljšanja fine motorike kod korisnika sa težim neurološkim oboljenjima.

,, Drago nam je da svaki put imamo sve više zainteresiranih učesnika. Ova tehnika je nekako više prilagodjena ženskoj populaciji, ali evo kao što vidite i naši muškarci itekako uživaju u njoj. Divan razlog za druženje u ovom kišnom danu.,, – kaže nam Dženita Bećirović, jedna od uposlenica ovog doma.

Sa druge strane, Amela Divović, PR Doma za stare i nemoćne ističe kako nastoje pomaći granice rada ovakvih institucija u našoj državi. ,,Nažalost , svjedoci smo i uslova i načina rada u mnogim ustanovama ovog karaktera, pa sa ponosom ističemo kako je ovde korisnik najvažniji i da je individualni pristup naš osnovni princip rada. Takodjer smo ponosni na činjenicu da nam se oporavljaju pacijenti sa teškim posljedicama neuroloških oboljenja, i da ponovo počinju hodati. Ogroman je to napredak.,, ističe Amela.

Cilj radne terapije kod osoba treće životne dobi uključuje neovisnost, poticanje na zdraviji, ispunjeniji život bez obzira na njihov stav ili stav društva vezano za njihove spospobnosti i godine života. Iz Potočana poručuju da mnogo važna organizacija cijelog dana jer kod starijih osoba često dolazi do nesnalaženja s „tolikom količinom vremena“.

,,Uživamo. Smijemo se, evo ja sam malo i obojio ovo. Više sam obojio sebe, ali nema veze. Biće bolje drugi put. ,, za kraj je poručio Zvono, jedan od najpozitivnijih korisnika.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o